Dubrovnik domaćin dijaloga o proširenju EU kao dijela budućnosti Europe

„Proširenje EU kao dio budućnosti Europe“ – naziv je konferenciji koja će se sutra, 14. travnja 2022., u 10 sati i 30 minuta održati u Dubrovniku. Nesklonost nekih država članica EU-a s jedne strane, i nesposobnost nekih zemalja kandidata da zadrže demokratske standarde i reforme s druge strane, mogu biti štetne za budućnost i EU-a i zapadnog Balkana, a ruska invazija na Ukrajinu dodatno apostrofira potrebu za reafirmacijom vrijednosti EU u susjedstvu.

Uvodno će se Studentskom domu Dubrovnik okupljenima obratiti Franz Schausberger član Odbora regija iz Salzburga i predsjednik Zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija sa Srbijom (video porukom) i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

U panel raspravi će sudjelovati:

Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije; voditelj hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija i predsjednik radne grupe odbora regija za zapadni Balkan

Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, predsjednik Hrvatske zajednice županija, član zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija sa Srbijom

Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, član zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija s Crnom Gorom

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (online)

Olgierd Geblewicz, predsjednik kluba Europske pučke stranke u Odboru regija i predsjednik regije West Pomerania iz Poljske (online)

Podrška proširenju od strane građana i regionalnih i lokalnih vlasti raste. Lokalni i regionalni čelnici značajno pridonose promicanju europskih standarda, vrijednosti i praksi u zemljama proširenja kroz kontinuirani angažman u strukturiranom dijalogu sa svojim kolegama. I europski građani, aktivni na Konferenciji o budućnosti Europe, također su za brže proširenje za zapadni Balkan. Ukratko, postaje očita potreba za širim građanskim dijalogom i političkim vodstvom u vezi s proširenjem, a ovaj dijalog zamišljen je kao mjesto susreta između mišljenja donositelja odluka, stručnjaka i ideja građana o toj temi.

Zaključke će iznijeti: Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije; voditelj hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija i predsjednik radne grupe Odbora regija za zapadni Balkan i Apostolos Tzitzicostas, predsjednik Odbora regija (video porukom )