Dobroslavić: „Provođenje Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju, nezamislivo je bez aktivnog sudjelovanja regionalne i lokalne razine.“

Svečanom sjednicom u Puli obilježena je deseta obljetnica osnutka udruge Jadransko-jonska euroregija koja je, kako je rečeno, od samog početka imala jasnu viziju po pitanju mira i stabilnosti, održivog gospodarskog razvoja, suradnje na području turizma, ribarstva i poljoprivrede, prometa i infrastruktura te zaštite kulturne baštine i zaštite okoliša.

Predsjednik Jadransko-jonske euroregije i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je Jadransko-jonska euroregija u ovih deset godina pokazala da može biti pokretač i promotor boljeg razumijevanja, suradnje, povezivanja i ukupnog razvoja ove makroregije. „Provođenje Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju nezamislivo je bez aktivnog sudjelovanja regionalne i lokalne razine. Uvjereni da je višerazinsko upravljanje jedini pravi način vođenja politike spremni smo preuzeti ulogu u aktiviranju regija, gradova i općina u provedbi Strategije“, naglasio je Dobroslavić.

Na svečanoj sjednici sudjelovali su izaslanik predsjednice RH ministar turizma Anton Kliman, zastupnik u EU parlamentu i prvi predsjednik Udruge Ivan Jakovčić, Istarski župan Valter Flego te bivši predsjednik RH Stjepan Mesić kojem je uz bivše predsjednike Udruge dodijeljena prigodna nagrada.

Okupljenima su se obratili i predstavnik Europske komisije iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku, DG REGIO Andrea Mariate i generalni tajnik Jadransko-jonske euroregije Francesco Cocco koji je održao prezentaciju pod nazivom “Najznačajnija postignuća Jadransko-jonske euroregije od njezinog osnutka”.

U sklopu proslave održana je i međunarodna konferencija u organizaciji Jadransko-jonske euroregije i Istarske županije, koja je okupila predstavnike lokalne i regionalne samouprave iz Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke, te predstavnike europskih institucija i ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Pored naglašavanja važnosti umrežavanja u okviru prekogranične suradnje, te zajedničkog promišljanja regionalnog razvoja kroz provedbu zajedničkih projekata, govornici su istaknuli važnost višerazinskog upravljanja i buduće aktivne uloge Udruge u provedbi Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju.