Dobroslavić: Vrijednosti i ciljevi Jadransko-jonske euroregije danas, relevantniji su nego ikad!

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, ujedno i predsjednik udruge Jadransko-jonska euroregija, najavio je proslavu desete godišnjice postojanja Udruge koja će se 2. srpnja 2016. godine održati u Puli gdje je Udruga i osnovana.

Konferenciji za medije koja se održala u Bruxellesu prisustvovali su podpredsjednici Udruge, predsjednik talijanske regije Abruzzo Luciano D’Alfonso i predsjednik albanske regije Tirana Aldrin Dalipi. Prisustvovali su također župan Istarske županije Valter Flego, te predsjednik talijanske regije Molise Paolo Di Laura Frattura.

Prije deset godina političari sa zajedničkom vizijom stvorili su jedinstvenu međunarodnu organizaciju Jadransku euroregiju, koja je spojila regionalne i lokalne vlasti na jadranskom području u svrhu uspostavljanja i razvoja međusobnih odnosa između stanovništva i institucija. Jadranska euroregija je 2013. godine preimenovana u Jadransko-jonsku euroregiju, čime je svoju mrežu proširila i na jonsko područje te trenutno broji 28 članica.

Župan Dobroslavić govorio je o značaju brojnih inicijativa od strane Udruge koje su doprinjele izradi Strategije Europske Unije za Jadransku i Jonsku regiju. Istaknuo je ulogu Udruge u okupljanju jedinica lokalne i regionalne samouprave ne samo članica EU, već i susjednih država koje su na putu u euroatlantske integracije. Suradnja na zajedničkim projektima Jadransko-jonske euroregije doprinijeti će bržem zadovoljavanju kriterija potrebnih za njihov ulazak u članstvo EU. Predsjednik Udruge župan Dobroslavić zahvalio se pritom Ivanu Jakovčiću kao prvom predsjedniku Udruge, te Michaelu Ioriu bivšem predsjedniku Regije Molise na njihovom doprinosu i ulozi u osnivanju Udruge u Puli  te na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji.

Strategija EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) nudi bezbroj mogućnosti u sektoru plavog rasta, okoliša, turizma i povezanosti. Europska komisija osigurala je okvir strategije, no ne daje dodatna sredstva za rad niti uspostavu novih radnih tijela institucija za provedbu Strategije. Iz tog razloga provedba Strategije ovisi o kvalitetnoj suradnji svih razina vlasti pri čemu će značajnu ulogu imati buduće aktivnosti i suradnja na zajedničkim projektima kroz Jadransko-jonsku euroregiju.