Dogovoreno partnerstvo između Pokrajine Salzburg i Dubrovačko-neretvanske županije

Na poziv poglavara regije Salzburg dr. Wilfrieda Haslauera i predsjednice regionalnog parlamenta dr. Brigitte Pallauf, od 7.-9. prosinca u Salzburgu je boravilo izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije predvođeno županom Nikolom Dobroslavićem.

U Izaslanstvu su osim župana bili: predsjednik Županijske skupštine Ivan Margaretić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Mato Franković, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i šport Marijeta Hladilo i voditeljica Ureda Matice iseljenika u Dubrovniku Maja Mozara.

Uz ostalo, članovi Izaslanstva nazočili su svečanoj manifestaciji u prigodi obilježavanja 70 godina Salzburške skupštine, 60 godina državnog ugovora Republike Austrije i 20 godina članstva Austrije u EU.

Održano je više radnih sastanaka; s pokrajinskim poglavarom Haslauerom, predsjednicom Skupštine Pallauf te sa zamjenikom gradonačelnika Salzburga Preunerom.

Zajedničko je stajalište da pokrajina Salzburg i naša županija imaju brojne sličnosti, kao i zajedničke interese i probleme:  gradove pod zaštitom UNESCO-a, turizam kao najvažniju gospodarsku djelatnost, ljetne festivale, kulturne ustanove, bogatu kulturnu baštinu i potrebu brige za nju. Također, postignuta je suglasnost da se sklopi partnerstvo dviju regija, koje će pripremiti radna skupina od predstavnika obaju strana.

Izaslanstvo se sastalo  i s Udrugom „Hrvatski san“, koja dugi niz godina radi na suradnji Salzburga i Dubrovnika i koja je zaslužna da je suradnja dovela do faze sklapanja partnerstva. Udruga djeluje među 12-tak tisuća Hrvata koji žive u pokrajini Salzburg.

Prilikom boravka u Salzburgu izaslanstvo je obišlo poznati Božićni sajam te Salzburski festival. Također, nazočili su Svetoj misi u svetištu Maria Plain u mjestu Bergheim u blizini Salzburga.

 

Župan, predsjednik Skupštine i predsjednik Gradskog vijeća pozvali su svoje domaćine na dva događanja u našoj županiji u idućoj godini: Festu Sv. Vlaha i Dan Dubrovačko-neretvanske županije.