Ulaganja u cikloturizam kao najbrže rastuću granu turizma

Foto: Turistička zajednica Općine Orebić

Turistički oporavak od krize COVID-19 prilika je da se promijeni paradigma upravljanja razvojem i poslovanjem u cjelokupnom sektoru. Prateći zacrtani cilj zelene i digitalne tranzicije, uz povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, ulaganja se usmjeravaju prema pješačkim stazama, šetnicama, stazama za učenje, lječilištima i termama, sportsko rekreacijskim sadržajima i zonama aktivnog turizma, ali i prema biciklističkoj infrastrukturi i biciklističkim stazama.

Cikloturizam  je jedna od najbrže rastućih grana turizma na svijetu. Prema podacima Europske biciklističke federacije, doprinos EU ekonomiji od biciklizma je 44 milijarde eura.

Upravo s ciljem jačih ulaganja i razvoja cikloturizma, Dubrovačko-neretvanska županija je, u sklopu europskog projekta MIMOSA, kao projektni partner, izradila Operativni plan razvoja cikloturizma,

U sklopu projekta potpisan je i Sporazum o uređenju ciklo point-ova te ciklo središta na području cijele županije.

Trenutačno, uređuje se ciklo središte u Popovićima u Općini Konavle, a završetak te investicije očekuje se u svibnju ove godine, kao i postavljanje i opremanje 19  servisnih ciklo-pontova diljem Dubrovačko-neretvanske županije.

Dubrovačko-neretvanska županija ulaganja i razvoj cikloturizma provodi u suradnji s turističkim zajednicama na svom području.