“Dubrovačkom deklaracijom” završena konferencija EPP-a u Dubrovniku

“Dubrovačkom deklaracijom” završila je s radom konferencija Europske pučke stranke u Odboru regija na temu: „Uloga Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju u povećanju prosperiteta i sigurnosti u Europi“.

Dubrovačka deklaracija, između ostaloga, ističe:

  1. Upućuje na nužnost većeg uključivanja lokalne i regionalne samouprave u provedbu Strategije,
  2. Poziva na bolju prekograničnu suradnju u makroregiji,
  3. Naglašava potrebu većeg ulaganja u projekte koji potiču gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta,
  4. Poziva na suradnju u pogledu sigurnosti, kako u borbi protiv terorizma, na području civilne zaštite i izazova povezanih s migracijama,
  5. Podržava konkretne projekte prometnog povezivanja kao što su jadransko jonska autocesta te modernizacija željeznice na talijanskoj strani te zračne i prekomorske veze istok – zapad.

 

”Deklaracija upućuje na nužnost većeg uključivanja regionalne i lokalne samouprave u provedbu strategije, poziva na bolju prekograničnu suradnju u makroregiji, podržava konkretne projekte prometnog povezivanja kao što su jadransko-jonska autocesta na istočnoj obali, brza željeznica Ravenna – Brindisi na zapadnoj obali Jadrana i cestovne, prekomorske i zračne veze istoka i zapada.”-kazao je župan Dobroslavić.

“Zaključak je da strategija može pomoći unaprjeđenju integracija zemalja jugoistočne Europe u EU.”- rekao je Dobroslavić te napomenuo kako Deklaracija poziva i na suradnju u pogledu sigurnosti kako protiv terorizma, tako i u izazovima vezanim uz migracije i u području civilne zaštite.

EPP lokalne i regionalne lidere pozivaju na blisku suradnju gradova i regija, a kako bi se postigao uspjeh i opipljivi rezultati iz Strategije Europske unije za Jadransko i Jonske regije (EUSAIR).

Gotovo 80 EPP-Cor članovi okupilo se na sastanku u Dubrovniku gdje su s lokalnim čelnicima i stručnjacima raspravljali o izazovima i prilikama za Jadransko-jonsku regiju.