DUNEA u Italiji sudjelovala na partnerskom sastanku projekta MARLESS

Predstavnici Regionalne agencije DUNEA Iva Pozniak i Luka Bošković, uz cjelokupan partnerski konzorcij, sudjelovali su 20. i 21. listopada 2021. u Bariju na partnerskom sastanku projekta MARLESS.

Sastanak je osmišljen kao dvodnevno događanje na kojem se obradio trenutni status provedbe projekta, od financijskog aspekta, do uspješnosti ostvarenja aktivnosti i rezultata. Uz partnerski sastanak održao se i Upravni odbor projekta. Radi situacije s pandemijom COVID-19, nakon više od godinu dana provedbe i online sastanaka, ovo je prvi put da su se projektni partneri susreli uživo.

Projektom MARLESS posebno se želi skrenuti pozornost na ogromne količine plastike koja se nalazi u našem podmorju i na plažama, te potaknuti građane na promišljanje korištenja održivih opcija u svakodnevnom životu i izbjegavanju jednokratnih proizvoda. Jedan od osnovnih ciljeva projekta je jačanje akcija i prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske sa ciljem smanjenja količine otpada u Jadranskom moru. U sklopu projekta provodi se 6 pilot akcija kroz koja se eksperimentiraju inovativna rješenja za smanjenje ove vrste otpada.

MARLESS je prijavljen i odobren kroz strateški poziv programa INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020., a nositelj projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto (IT) uz još 12 regionalnih i nacionalnih partnera s hrvatske i talijanske strane. Zahvaljujući ovom projektu, za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je 4,5 milijuna kuna, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija, među kojima su još Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (HR), Regija Friuli Venezia Giulia (IT), Cetacea Foudation (IT), Sveučilište u Bologni (IT), Institut Ruđer Bošković (HR), Istarska županija (HR), Istarska regionalna energetska agencija IRENA (HR), Regija Apulija (IT), Regija Veneto (IT) i Regija Emilia-Romagna (IT). Ukupna vrijednost projekta je 31.835,445,00 milijuna kuna, od kojih 85 % u iznosu od 27.060,128,00 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Predviđeno trajanje projekta je kraj prosinca 2022. godine.