Edukativna predavanja za stručne suradnike i nastavnike o prevenciji ovisnosti

Upravni odjel za zdravstvo, obitelj i branitelje Dubrovačko-neretvanske županije organizirao je edukativna predavanja za stručne suradnike i nastavnike osnovnih i srednjih škola na temu prevencije ovisnosti procjenjujući da je ta tematika od iznimne važnosti za zajednicu.

Edukativnom skupu uz više od 60 sudionika iz osnovnih i srednjih škola Dubrovačko-neretvanske županije nazočile su i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za obitelj, zdravstvo i branitelje dr.sc. Nina Skurić.

Pročelnica Marević naglasila je da je Dubrovačko-neretvanska županija, u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima, pokrenula organiziranje i održavanje  edukacije o prevenciji ovisnosti djece i mladih adolescentske dobi za stručne suradnike i nastavnike u osnovnim i srednjim školama na području Županije.  Istaknula je kako se ovim edukativnim programom prvenstveno želi ukazati učiteljima i stručnim suradnicima na rane znakove postojanja problema podložnosti štetnom ponašanju kod djece i mladih, rizične čimbenike, načine prevencije upadanja u problem bilo koje ovisnosti te svladavanje mogućih štetnih posljedica.

Cilj zajedničkog djelovanja, preko Vijeća za prevenciju Dubrovačko-neretvanske županije, Upravnog odjela za zdravstvo, obitelj i branitelje te djelatnika u osnovnim i srednjim školama na području županije je doprinos zdravom odrastanju djece i mladih u zajednicama u kojima žive. Bilo je riječi o obitelji kao rizičnom čimbeniku ovisnosti, najčešćim vrstama ovisnosti i najraširenijim stimulansima, a pokušalo se odgovoriti i na pitanje ima li za ovisnosti lijeka.

Predavači su bili prof.prim.dr.sc. Katarina Dodig-Ćurković, psihijatra, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, KBC Osijek i dr. sc. Ivan Ćelić, specijalist psihijatrije – adiktolog, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

Cilj je bio osnažiti stručne službe i nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola s područja Dubrovačko-neretvanske županije koji se u svom radu susreću s mladima s problemima ovisnosti. Ovaj su put predavači stavili poseban naglasak na ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, ali i ukazali na povećanje drugih ovisnosti. To su prije svega ovisnost o pušenju, alkoholu i internetu odnosno društvenim mrežama.

-Ukazali smo na sve nižu dob djece što nas posebno dodatno zabrinjava, na nedostatak rada s djecom, njihovim roditeljima, ali i svima koji skrbe o mladima u bilo kojem sektoru. – istaknula je prof.prim dr.sc. Dodig Ćurković. Ona je iz iskustva prakse posebno govorila o problematici mladih i porastu konzumenata tzv. novih sintetskih psihoaktivnih tvari.

Radeći dugi niz godina s osobama s problemom ovisnosti, dr. Ćelić je istaknuo kako je važno kontinuirano pratiti trendove i razvoj vezano uz dostupnost droga čime se službe za liječenje ovisnosti treba educirati i kadrovski osnaživati kako bi adekvatno odgovorile na sve izazove na ovom vrlo zahtjevnom području.

-Umjesto dogmatskih pristupa koji su nerijetko isključivi, multidisciplinarnost i intersektorska suradnja daju bolje ishode u liječenju ovisnosti. Načelo smanjenja štete ne isključuje koncept oporavka niti obrnuto. Na primjeru suradnje Klinike za psihijatriju Vrapče i Zajednice Pape Ivana XXIII. prezentiran je primjer dobre kliničke prakse u kojem osobe s problemom ovisnosti nakon dijagnostičke obrade nastavljaju rehabilitacijsko-resocijalizacijski tretman u terapijskoj zajednici, a psihijatri putem telepsihijatrijske usluge osiguravaju praćenje po pitanju evaluacije uzimanja psihofarmaka. Gotovo sve terapijske zajednice koje djeluju na području Hrvatske sada su prihvatile taj model koji značajno povećava broj onih koji ostaju u programu te ga završe.

Predavači su među ostalim posebno apostrofirali nedostatak prevencije ovisničkih ponašanja među djecom.

Prof.prim.dr.sc. Katarina Dodig Ćurković najprije je govorila o obitelji kao rizičnom čimbeniku ovisnosti, kao i o ovisnostima među mladima: najčešće vrste ovisnosti.

Dr. sc. Ivan Ćelić, specijalist psihijatrije – adiktolog i pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče govorio je na temu: Marihuana i stimulansi – izazov današnjeg vremena te na kraju održao predavanje pod nazivom “Ima li za ovisnosti lijeka?”