EU PROJEKTI 

PAMETNA SPECIJALIZACIJA U TURIZMU 

TAKE IT SLOW 

Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj 

INFORMACIJE O PROJEKTU 

Naziv projekta: Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow

Službena stranica projekta TAKE IT SLOW

Akronim: TAKE IT SLOW

Broj projekta: 10255545

Program: Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020. 

Trajanje projekta: 1. lipnja 2020. – 31. prosinca 2022.

Proračun: 3.764.695,71 EUR

Financiranje: 85% sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj 

Nositelj projekta: Dubrovačko-neretvanska županija 

Projektni partneri: Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, PROMOTURISMOFVG, Regija Veneto – Odjel za turizam, Razvojna agencija Regije Marche, Regija Molise, Javni teatar Apulije – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu 

Asimilirani partneri: Regija Emilia Romagna, Regija Abruzzo  

Pridruženi partner: Regija Apulija 

Kontakt: 

Tea Stjepović

Tel.  +385 20 312714

Mob. +385 99 4695635

E-mail: tstjepovic@dunea.hr 

O PROJEKTU

“Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) strateški je bilateralni projekt Hrvastske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije. 

Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju. 

UNESCO je zaštitio mediteransku prehranu, umijeće gradnje suhozida, klapsko pjevanje (između ostalog) – navike, znanja i vještine stanovništa koje će u sklopu TAKE IT SLOW projekta kroz kreativne i kulturne industrije biti interpretirane i predstavljene turistima kao inovativan turistički proizvod.

Osmislit će se jednostavna rješenja za upravljanje mikro turističkim destinacijama kako bi se lokalne zajednice mogle nositi s utjecajima (masovnog) turizma, ali i očuvale baštinu i životni stil. 

Osnovu projekta čini prekogranična platforma poduzetnika, javnog i znanstvenog sektora Hrvatske i Italije koji će raditi na poticanju izvrsnosti i inovacija u lancu vrijednosti u turizmu baziranom na konceptu pametne specijalizacije. 

Tako će, između ostalog, 10 poduzetnika dobiti podršku u procesu stjecanja certifikata za organski uzgoj tradicionalnih proizvoda, formirat će se prekogranični koncept klasteri, organizirat će se predstavljanja najboljih usluga i proizvoda, ali će se i provesti niz znanstvenih istraživanja na temu vina, maslinovog ulja, soli, školjaka… 

Dubrovačko-neretvanska županija će u suradnji s Općinom Ston uspostaviti moderni multimedijalni interpretacijski centar jadranske baštine u Kneževom dvoru u Stonu za čiju je obnovu kroz projekt osigurano više od 3,5 milijuna kuna. Osim toga, uredit će se pristupni put srednjovjekovnom kompleksu Pustinja Blaca na otoku Braču, virtualni muzej i kreativni centar u Momjanu i muzej na otvorenome u okolici Šibenika.

Projekt TAKE IT SLOW poticati će zaštitu i promociju krajolika, ruralne arhitekture, gastronomije i stila života kroz održive turističke proizvode, kreativne industrije, umjetnost i ICT tehnologije te će razviti alate za pravovremeno reagiranje na zahtjeve turističkog tržišta.