Europska komisija odobrila novi program za suradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora

Odlukom Europske komisije odobren je novi program za EU fondove za suradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora  za razdoblje 2021.-2027.

Odobren je program Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027., kojim je korisnicima iz 3 države na raspolaganju 117.685.699,00 eura za projekte kojima će se poticati pametni, zeleni i uključiv razvoj prekograničnih regija.

Programsko područje obuhvaća 12 županija (Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zagrebačka županija) u Hrvatskoj, Brčko Distrikt i 109 općina u Bosni i Hercegovini kao i 11 općina u Crnoj Gori, što je područje ukupne površine 87.453,95 km² s preko 5 milijuna stanovnika.

Izvor financiranja je Europski fond za regionalni razvoj te IPA III fond, a program je izravno povezan s Europskom strategijom za dunavsku regiju (EUSDR) i Europskom strategijom za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

Prvi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava je u pripremi i objava prvih poziva na dostavu projektnih prijedloga očekuje se tijekom prvog kvartala 2023. godine.