EUROPSKI TJEDAN 2017. – Europa za sve generacije

U okviru djelovanja u europskoj mreži za informiranje mladih Eurodesk i mreži informacijskih centara o Europskoj uniji Europe Direct, Europski dom Dubrovnik organizirao je u kampusu dubrovačkog Sveučilišta međugeneracijski strukturirani dijalog na temu solidarnosti, u kojemu je sudjelovalo dvadeset sudionica i sudionika različite dobi. Slično će se događanje održati u Pločama 10. svibnja, a na Dan Europe 9. svibnja, skupina ‘mladih’ i ‘starih’ sudionika posjetit će Muzej Domovinskog rata na Srđu. Dio je to programa povodom Europskoga tjedna mladih, koji se diljem Europe obilježava osmi put s ciljem poticanja solidarnosti i društvenog angažmana mladih.

Uz uključenost u Europski tjedan mladih, koji se obilježava svake druge godine, Europski dom Dubrovnik i ove godine tradicionalno organizira događanja za Europski tjedan, tijekom kojeg se diljem Hrvatske obilježava 5. svibnja 1949., dan osnivanja Vijeća Europe, i 9. svibnja 1950., kada je objavljena Schumanova deklaracija, čime je započeo europski integracijski proces. U okviru Europskoga tjedna prvo je događanje bila čitaonica i crtaonica o zaštiti okoliša u Dječjemu vrtiću Župa dubrovačka, a ovaj tjedan slijedi druženje u prostoru udruge na Batali 9. svibnja od 18 do 20 sati, čitaonica i crtaonica o zaštiti okoliša u Dječjemu vrtiću Ploče 10. svibnja i sudjelovanje u Međunarodnom sajmu poljoprivrednih i ruralnih proizvoda ‘Eko Rural’ u Metkoviću 13. svibnja.

Ovaj program, kroz koji se na nekoliko lokacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji skreće pozornost na važne europske teme solidarnosti i mira, Europski dom Dubrovnik provodi u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, Sveučilištem u Dubrovniku, Gimnazijom Dubrovnik, Dječjim vrtićem Župa dubrovačka, Dječjim vrtićem Ploče, Gradom Ploče, Pučkim otvorenim učilištem Ploče, Gradom Metkovićem i udrugom Dobra iz Metkovića.