Festa sv. Vlaha proslavljena i u Bruxellesu

 

Predstavnički ured  Dubrovačko – neretvanske županije i Matica hrvatska Bruxelles, u suradnji sa predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji i ove godine organizirali su  tradicionalnu  Festu sv. Vlaha u Bruxellesu.

Oko stotinjak Dubrovčana i njihovih gostiju nazočilo je početku Feste sv. Vlaha. Kao i u Gradu sv. Vlaha, organizatori proslave su prethodno napravili i uputili proglas kojeg su potpisali ovogodišnji festanjuli u Bruxellesu Marko Klečak i Ivo Mihajlović.

Barjak Sv.Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Ivo Dragić i Davor Buconić. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grlićanja. Prethodno je predsjednik MH Bruxelles Ivica Sršen pročitao i pismo dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha.

Po završetku otvaranja Ured Dubrovačko – neretvanske županije i Matica hrvatska Bruxelles organizirali su tradicionalnu Večeru od Kandelore sa tradicionalnim dubrovačkim specijalitetima.

Festa Sv. Vlaha u Bruxellesu je ove godine nominirana za Večernjakovu Domovnicu 2016. za najznačajniji događaj godine za Hrvate koji žive izvan Hrvatske.

“Ovogodišnja Festa nam je utoliko značajnija i ljepša jer je ovo 1700. obljetnica svetoga Vlaha i Godina Milosrđa”, kaže Ivica Sršen, predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Bruxellesu.

“Nama je cilj bio organizirati ovaj događaj ne samo za Dubrovkinje i Dubrovčane, nego i za sve Hrvate u Bruxellesu i naše kolege i partnere iz Europe. Na ovaj dan želimo se prisjetiti procesije, barjaka, nošnji, puštanja golubica i tako dočarati dubrovačku Festu našim prijateljima u Bruxellesu. „ rekao je Hrvoje Butigan iz Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu.

Festa u Bruxellesu završava predavanjem gospodina Ivice Kunčevića „Ambijentalnost na dubrovačku“ u Veleposlanstvu RH u Bruxellesu.

 

festa festa1 festa3