FLAG-u Južni Jadran 13.3 milijuna kuna

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dodijelio je prve odluke o odobrenju lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, u ukupnom iznosu većem od 71 milijuna kuna. Odluku u iznosu od 13.3 milijuna kuna preuzeo je voditelj FLAG-a Južni Jadran Mato Oberan.

Odluke su dodijeljene u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Ukupni odobreni iznos za pet lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu (FLAG-ovi) iznosi 71,04 milijuna kuna.

Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH na raspolaganju je 350 milijuna eura, za provedbu mjera koje pokrivaju cjelokupni sektor ribarstva: od slatkovodnog i morskog uzgoja, slatkovodnog i morskog ulova, ribarske infrastrukture, do razvoja zajednica i područja ovisnih o ribarstvu.

Dodjeljujući rješenja i odobrene potpore predstavnicima FLAG-ova, ministar Tolušić je naglasio da je to početak te da ostao otprilike jednak iznos za još devet grupa koje se za to pripremaju, čime će biti pokriven cijeli hrvatski Jadran.

To je ujedno i prvi puta da se iz EU-ovih fondova sufinanciraju lokalne grupe u ribarstvu u Hrvatskoj.

Voditelj FLAG-a Mato Oberan, u nazočnosti direktorice DUNEA-e Melanije Milić izvijestio je Župana o dodijeljenjim sredstvima, a koja će biti namijenjena jačanju suradnje unutar ribarstvenog područja, jačanju inovacija, preradI i obradI proizvoda ribarstva, potpori razvoju male turističke infrastrukture, ulaganju u diversifikaciju djelatnosti te stjecanju drugih vještina.

 

flag 3