Govor župana Dobroslavića na Svečanoj akademiji povodom Dana dubrovačkih branitelja

 

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na Svečanoj akademiji u Kazalištu Marina Držića u sklopu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 25. obljetnice uspješne obrane Grada u Domovinskom ratu.

Govor župana Dobroslavića u nastavku;

„Poštovane gospođe i gospari,

čestitam svima Dan dubrovačkih branitelja, dan uspješne obrane ovoga slobodarskoga hrvatskog Grada.

Dubrovačko područje, kao i ostala područja Hrvatske, bilo je 1991. god. žrtva brutalne Velikosrpske agresije. Višestruko nadmoćniji agresor opustošio je Konavle, Župu, Primorje i stegnuo obruč oko Grada. Malobrojni, slabo naoružani branitelji  odlučili su ne dopustiti neprijatelju ući u Grad. I nisu mu dopustili. Nije uspio prijeći crtu Belvedere, Imperijal, Sustjepan. Nije uspio zauzeti tvrđavu Imperijal.Kako su to naši branitelji uspjeli? Uspjeli su golemom ljubavlju prema domovini, ljubavlju prema slobodi i ljubavlju prema ovome Gradu. Ta ljubav rađala je hrabrost, rađala je spremnost na žrtvu. Takve branitelje nije bilo moguće pobijediti.

Nažalost, za slobodu je neizbježno podnijeti velike žrtve. Poginuli su najbolji među nama, brojni branitelji su ranjeni. Klanjamo se žrtvi naših palih heroja. Hvala njihovim obiteljima što su odgojile takve junake. Njihovu žrtvu nećemo zaboraviti, na njihovom primjeru odgajat ćemo naše mlade. Da se takvo što nikad više ne ponovi.  Može li se ponoviti? Moramo biti na oprezu. Ni za 1991. se neki nisu bili u stanju ispričati. Uhićuju spektakularno branitelje Bosanske Posavine. Prijete se progonom naših generala. Izvrću istinu o Domovinskom ratu, zamagljuju istinu o karakteru Velikosrpske agresorske politike. A upravo je agresija na Dubrovnik posve razgolila karakter i ciljeve Miloševićeve Velikosrpske politike.

Ovdje nije bilo ugroženog srpstva, koje je trebalo spašavati, nije bilo vojarni, koje je trebalo deblokirati, nije bilo vojnika JNA, koje je trebalo izvući. Ovdje se najjasnije  vidjelo da je na djelu brutalno osvajanje teritorija da bi ih se uključilo u Veliku Srbiju. Moramo biti na oprezu. Moramo brinuti o svojoj sigurnosti, treba nam koncept Domovinske sigurnosti. Dobro je da povećavamo izdvajanja za sigurnost i za obranu. Dobro je da naši državni čelnici otvoreno kažu kojem svijetu pripadamo, koji je naš svjetonazor i koje vrjednote živimo. Da, i treba ponovo uvesti, pa makar i minimalnog trajanja,  služenje vojnog roka. Nećemo više nikad dopustiti da nam se ponovi 91.

Hvala dubrovačkim, ali i svim ostalim braniteljima za našu slobodu, našu samostalnu, demokratsku državu i za  obranu ovoga zlatnoga hrvatskoga grada.“

Ostali govornici tijekom Svečane akademije u Kazalištu Marina Držića bili su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik glavnog stožera Hrvatske vojske, general-zbora Mirko Šundov, zapovjednik obrane Dubrovnika, general Nojko Marinović, predsjednik braniteljske Udruge HVIDRA Ivo Lučić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić,

Glazbeno su akademiju uveličali članovi klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.