Govor

„Zadovoljstvo mi je pozdraviti Vas ispred Dubrovačko – neretvanske županije, i u svoje osobno ime i zaželjeti vam srdačnu dobrodošlicu u DN županiju i grad Dubrovnik na 1. Forum EU Strategije za JJ regiju.

Pozdravljam vas i kao predsjednik Jadransko-jonske euroregije, udruge 28 regionalnih jedinica na obalama Jadranskog i Jonskog mora.

Usvajanjem Strategije i Akcijskog plana u Europskoj komisiji, usvajanjem Izvješća o Strategiji od strane Europskog parlamenta završila je faza oblikovanja Strategije i započela faza njene provedbe.

Za provedbu su zadužene i odgovorne sve razine vlasti u državama sudionicama, kako državne jednako tako i regionalne i lokalne vlasti.

Uz ključnu ulogu središnjih vlasti, uvjeren sam da upravo regionalna i lokalna samouprava mora i može dati velik doprinos u provedbi sva četiri stupa Strategije. Dakako i institucije kao što su gospodarske komore i sveučilišta imaju u tome nezaobilaznu ulogu.

Mi u ovoj županiji, kao i u Jadransko-jonskoj euroregiji vidimo regionalnu ulogu u prepoznavanju i isticanju zajedničkih izazova, u kreiranju zajedničkih projekata, u suradnji na njihovoj provedbi, kao i u poticanju državnih razina u kreiranju i provedbi projekata od zajedničkog interesa.

Suradnja je poželjna i nužna na područjima sva četiri stupa za provedbju Strategije. Međutim mi u Jadransko-jonskoj euroregiji smatramo da su pitanja povezivanja Jadransko-jonske regije pretpostavka svakog drugog razvoja i da im treba posvetiti posebnu pozornost.

Povezivanje istočne obale regije Jadransko-jonskom autocestom, zapadne obale željezničkom prugom, povezivanje u smjeru zapad – istok te Jadransko-jonski plinovod primjeri su infrastrukture koji su pretpostavke veće integracije i snažnijeg razvitka regije.

No o tome će sasvim izvjesno biti riječi danas i sutra.

Želim Forumu plodonosan rad, ali se nadam da ćete također uspjeti vidjeti što svojim posjetiteljima nudi Dubrovnik i ova najjužnija hrvatska regija.

Hvala.„