Grad Metković realizirao projekt izgradnje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada

U Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću održana je završna konferencija projekta ‘Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada’. Riječ je o investiciji vrijednoj 11 milijuna kuna, od čega je devet milijuna sufinancirano sredstvima Europske unije.

Sortirnica je dio infrastrukture u sustavu održivoga gospodarenja otpadom, a namijenjena je razvrstavanju, mehaničkoj obradi i privremenom skladištenju odvojeno prikupljenog komunalnog otpada. U pogonu će se prikupljati papir, karton, plastika, metal i staklo koji će se obradom odvojiti od nečistoća te odvojiti na frakcije, a nakon toga prodavati kao korisna sirovina.
Osim Grada Metkovića, sortirnicom će se koristiti Grad Opuzen te općine Kula Norinska i Pojezerje.

‘Ovim putem želim se zahvaliti Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja RH, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te svima onima koji su radili na projektu sortirnice! Ovaj projekt od velikoga je značaja za Grad Metković, dolinu Neretve te cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju, a predstavlja važan dio u samome sustavu održivoga gospodarenja otpadom’, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

U ime Dubrovačko-neretvanske županije konferenciji je nazočio zamjenik župana Joško Cebalo.
‘U posljednjih pet godina Metković je, i vjerujem da se po tom pitanju svi slažemo, grad koji je iznimno napredovao, grad u koji se ulaže i grad koji brine za svakog svog stanovnika u svakom pojedinom segmentu života. Otvaranje pogona za sortiranje otpada veliki je korak za ovaj Grad, svakako korak za budućnost i korak prema cilju kojem svi težimo-odvojenom prikupljanju i održivom gospodarenju otpadom. Jednak cilj ima i naša županija koja radi na projektu Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Realizacijom tog projekta, a koja je, ponosno ističem, u tijeku, riješit ćemo problematiku odlagališta otpada u našoj županiji, zaštiti naš okoliš i odgovorno pristupiti očuvanju naših prirodnih resursa. Naravno, veliku ulogu u takvom načinu gospodarenja otpadom imat će naše općine i gradovi i u tome je jedna od važnosti projekta koji danas predstavljamo’, rekao je zamjenik župana Cebalo.
Po završetku konferencije upriličen je obilazak novoizgrađenog postrojenja.