Helikopterska služba hitne medicinske pomoći do 1. listopada

Župan Nikola Dobroslavić i ministar zdravlja Dario Nakić na konferenciji za novinare govorili su o potpisanom ugovoru o uvođenju helikopterske službe hitne medicine na području Dubrovačko – neretvanske županije do 1. listopada.

Riječ je o trajno stacioniranom helikopteru u Zračnoj luci Dubrovnik, a koji će služiti za prijevoz hitnih pacijenata na području Županije i koji će imati svoj tim i intervenirati tamo gdje to bude potrebno. Svjesni smo položaja naše županije, otoka kao i iznimno velikom broju turista tijekom ljetnih mjeseci. Radi se o milijun i 700 tisuća dolazaka uvećano za milijun putnika na kružnim putovanjima kao i velikom broju putnika u tranzitu. Imamo dobru službu hitne medicine, a ovo je način da je dodatno poboljšamo- zaključio je Dobroslavić zahvalivši se ministru na odobrenju još jednog hitnog medicinskog tima u Orebiću kao i pripravnost u gradu Korčuli.
Ministar zdravlja Nakić kazao je kako su u Ministarstvu svjesni činjenice da je DNŽ do sljedeće bolnice u Splitu udaljena 200 kilometara.

– U razgovoru sa županom tražili smo kako iznaći rješenje da bolje pružimo zdravstvenu zaštitu ljudima koji žive ovdje pa smo najprije organizirali Tim 1 u Orebiću, projekt za koji nismo imali sami dovoljno sredstava, pa je Dubrovačko – neretvanska županija tu uskočila s dodatnih 400 tisuća kuna svojih sredstava. Isto se dogodilo i sa dodatnom hitnom službom. U Ministarstvu unutarnjih poslova bili su spremni dati jedan svoj helikopter na raspolaganje tijekom ljetnih mjeseci, a Županija je bila spreman financijski poduprijeti ovaj projekt sa 250 tisuća kuna-zaključio je Nakić.