Himna slobodi i vatromet kao vrhunac svečanosti u Komarni

Uz “Himnu slobodi” i spektakularni vatromet otvoren je Pelješki most. Na svečanosti u Komarni, prigodni program pratili su brojni visoki uzvanici.

“Večeras svjedočimo ostvarenju hrvatskog sna” – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je da svaki graditeljski projekt počinje vizijom koja u početku djeluje kao san. „Ovo je takav trenutak koji će zlatnim slovima ostati upisan u suvremenoj povijesti i Hrvatske i hrvatskog naroda. Duga povijest čežnje za spajanjem našeg teritorija napokon je ispunjena“ – naglasio je, uz ostalo, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Izaslanica predsjednice Europske komisije i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica kazala je kako je prije dvadeset godina sudjelovala u otvaranju Mosta dr. Franja Tuđmana te da joj je posebna čast predstavljati Europsku komisiju u ovom, kako je kazala povijesnom trenutku za Hrvatsku, dubrovački kraj, Dubrovnik i Europsku uniju. Video porukom se okupljenim obratio i kineski premijer Li Keqiang , koji je kazao kako Pelješki most održava prijateljske odnose Kine i Hrvatske.

„Ovo je potez u ravnini ključnih trenutaka koje su nam priuštili hrvatski branitelji kada se stvarala Hrvatske, kad se branila sloboda“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković dodavši da je Pelješki most realiziran skladno u pogledu političke volje, arhitektonski i izvedbeno.

“Mi smo Hrvatska, snažna nacija, ne velika brojem ali žilava i u svojoj povijesti ostvarili smo sve velike ciljeve, neka i ovaj most simbolizira našu snagu, ponos i jedinstvo. Neka nam živi vječno naša domovina Hrvatska”, poručio je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

“Nikad nećemo misliti isto o svim stvarima, ni ne trebamo. Sva razilaženja ne smiju nas odvratiti od služenja općem dobru i hrvatskim nacionalnim interesima. Niti jednog svog čovjeka ne smijemo ostaviti na vjetrometini”, istaknuo je, uz ostalo, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

U programu svečanosti koju je režirao Krešimir Dolenčić sudjelovali su brojni izvođači među kojima Dubrovački simfonijski orkestar pod vodstvo dirigenta Ivana Huta, Zbor Libertas, Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split, FA Linđo, Klapa Kaše, Ansambl za ranu glazbu, Plazarius, Vokalni ansambl Sveti Blaž, Kumpanija Sveta Vincenca, Blato, Klapa Sveti Nikola iz Metkovića, Hrvatsko glazbeno društvo Sveta Cecilija iz Korčule, LADO Electro, glumci Srđana Šimunović, Nikša Kušelj i Frano Mašković, tenor Roko Radovan, violončelist Luka Šulić te Dubrovački trombunjeri.

Preko Pelješkog mosta tijekom svečane ceremonije preletjela je i akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje. Nakon spektakularnog vatrometa prvi su Pelješkim mostom prošli automobili hrvatske proizvodnje – Rimčeva Nevera i automobil kojeg “gradi” automobilistički as, Niko Pulić. Nakon njih mostom su prošli motoristi, pripadnici 1. i 4. gardijske brigade. Pelješki most blagoslovio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.