JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ na 8. Danu otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i ove je godine, na poziv Hrvatskog šumarskog instituta, sudjelovala kao stalni partner na osmom po redu Danu otvorenih vrata HŠI-a u Jastrebarskom.

Tema ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata bila je „Šuma, čuvarica Zemlje!“ te su predstavnice Javne ustanove održale radiionice Morske šume i Požari u zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije s projekcijom animiranog filma Požar nije šala, na kojima je sudjelovalo 400-tinjak djece osnovnoškolskog uzrasta iz Zagrebačke županije.

U prvom dijelu radionice Morske šume djeca su se imala priliku upoznati s važnošću livada morske cvijetnice (Posidonia oceanica) za bioraznolikost podmorja kao i njihovog utjecaja na okoliš, ali i s time koliko je morski otpad štetan za morski i kopneni ekosustav. Tijekom drugog dijela radionice djeca su ispunjavala crtanku Tajni život morske trave, a onima najpažljivijima su, nakon provjere znanja, dodijeljene i nagrade.

Požari u zaštićenim područjima Dubrovačko-neretvanske županije naziv je druge radionice koja se odvijala paralelno s Morskim šumama, gdje je djeci prikazan kratkometražni animirani film. Učenicima je ukazano na opasnosti i posljedice od šumskih požara po prirodu i čovjeka koje su, posebice za ljetnog razdoblja, prisutne na području Dubrovačko-neretvanske županije. Također, djeca su upoznata i s požarima tršćaka u dolini Neretve, budući da se u zaštićenim područjima, kojima upravlja Javna ustanova, javljaju šumski požari i požari tršćaka koji ugrožavaju zaštićena područja te time i njihovu bioraznolikost. Nakon projekcije filma, djeca su odgovarala na postavljena pitanja na temu prikazanog crtića, dok su oni najsretniji i najbrži bili nagrađeni.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije na Danima otvorenih vrata HŠI imala je i svoj info-pult, na kojem su se svi zainteresirani imali priliku upoznati s njezinim radom i aktivnostima, zaštićenim područjima i područjima koja su unutar Natura 2000 na prostoru naše županije.

Osim Javne ustanove, partneri Dana otvorenih vrata HŠI-a bili su Vatrogasna zajednica grada Jastrebarsko i Park prirode Lonjsko polje.