Ministar Butković: „Gradnja Pelješkog mosta mogla bi početi do konca godine!“

Župan Nikola Dobroslavić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković ona konferenciji za novinare govorili su o strateškim infrastrukturnim projektima na području Dubrovačko-neretvanske županije.
Tom je prilikom župan Dobroslavić istaknuo kako je DNŽ u velikim problemima po pitanju inftrastrukture i izoliranosti. Ministar Butković složio se sa županom te je kazao da će nastojati da se ključni projekti što prije realiziraju. Kao prioritet neveo je Pelješki most.
– Krajem travnja ili početkom svibnja Pelješki most kao najvažniji infrastrukturni projekt Dubrovačko-neretvanske županije prijavit ćemo Europskoj komisiji. Negdje u lipnju bit će raspisan natječaj za izvođenje, pa krajem godine, ako bude sve išlo po planu i ne bude žalbi u postupku, možemo započeti radove. U sklopu Pelješkog mosta su i pristupne ceste i zaobilaznica Stona, vrijednost investicije je 380 milijuna eura. Vrlo brzo donijet ćemo političku odluku o tome kako ćemo financirati projekt ako nam ga Europska komisija odobri, a vjerujemo da hoće. Vidjet ćemo hoće li to biti u omjeru 85:15 ili nekom drugom postotku – kazao je Butković.
Ministar se osvrnuo i na nužnost izgradnje brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke, koja je prepoznata kao jedan od prometnih prioriteta u planovima Hrvatskih cesta:
– U lipnju ćemo imati gotovu studiju opravdanosti te krećemo u projektiranje. Nedopustivo je da Dubrovčani i turisti do zračne luke putuju sat vremena – rekao je Butković te komentirao subvencioniranje zračnog prijevoz.
– Razgovarali smo i o problemu oko politike cijena karata. To je čisto ekonomsko pitanje, pa ću pozvati na razgovor upravu Croatia Airlinesa, da vidimo postoji li zakonska mogućnost da se olakša ljudima ovdje. Što će nam zračne luke ako ih naši ljudi ne budu koristili! – zaključio je Butković.
Župan je kazao kako se razgovaralo i o nastavku gradnje autoceste od Ploča prema Dubrovniku odnosno do Osojnika, a zatim o priključenju autoceste na Jadransko-jonski koridor.
Konferencija za novinare održana je nakon radnog sastanka ministra i njegovih suradnika sa županom,saborskim zastupnicima, gradonačelnicima pet gradova iz DNŽ te direktorima Zračne luke Dubrovnik, ACI marine Dubrovnik, luka i lučkih uprava.
Nakon sastanka u Županiji, ministar je obišao Lučku upravu Dubrovnik te je potom krenuo u Luku Ploče.