Ministar Dobrović na sastanku sa županom Dobroslavićem

Ministar Dobrović bio je u posjeti DNŽ te se sastao sa županom Dobroslavićem i njegovim suradnicima, a na sastanku su bili i saborski zastupnici Mato Franković i Maro Kristić.

Razgovaralo se o zaštićenim dijelovima prirode kojima je županija bogata, specifičnostima položaja i razvoju, kao i problemima s kojima se županija susreće.

Na sastanku se govorilo o sljedećim temama: gospodarenje otpadom s Centrom za gospodarenje otpadom i potrebom odvajanja i recikliranja otpada, problemi odlaganja mulja iz prečišćivača otpadnih voda, problemi u vezi s projektom Gornji horizonti, istraživanjem nafte u crnogorskom podmorju koji mogu imati negativan utjecaj na vode i more županije. Govorilo se o sudbini projekta TE na ugljen u Pločama, projekta HE Ombla, kojima se DNŽ protivi.

Istaknuta je inicijativa Županijske skupštine o snižavanju razine zaštite na kopnenom dijelu Malostonskog zaljeva, koja  je upućena Ministarstvu, problemu zaštite od incidenata na moru, projektu navodnjavanja Donje Neretve, kao i potrebi boljih odnosa uprava zaštićenih područja i lokalnih zajednica.

Ministar Dobrović istaknuo je potrebu cjelovitog rješavanja pitanja gospodarenja otpadom koje uključuje centar, ali i odvajanje i recikliranje otpada što je obveza koju je Hrvatska preuzela prema EU. Složio se s ozbiljnošću problema u vezi s Gornjim horizontima i istraživanjem nafte u Crnoj gori i obećao posebnu brigu ministarstva oko tih pitanja. Rekao je da razumije protivljenje projektima TE na ugljen i HE Ombla, istaknuo da doista treba razraditi koncept zaštite od zagađivanja na moru, kao i da nacionalni parkovi i parkovi prirode moraju živjeti skupa s lokalnom zajednicom i zajednički rješavati probleme. Obećao je provjeriti u kojoj je fazi rješavanja inicijativa oko Malostonskog zaljeva.

Sastanak je od obje strane ocijenjen konstruktivnim i dobrim te je dogovorena daljnja suradnja ministarstva i županije na rješavanju ovih i drugih pitanja iz nadležnosti ministarstva.