Ministar poljoprivrede u posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Župan Nikola Dobroslavić s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem sudjelovao je na otvaranju 52. hrvatskog i 12. međunarodnog Simpozija agronoma te je obišao je uzgajivače školjaka u Stonu te dolinu Neretve.

Otvarajući skup Tolušić je kazao da su „poljoprivreda i proizvodnja hrane strateški važne djelatnosti, a veza poljoprivrede i turizma su važne za razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva koje je dio zajedničkog EU tržišta“.

-Poznato je kako educirani EU potrošač zna prepoznati kvalitetu i traži valjan proizvod, a za višu kakvoću spreman je platiti i veću cijenu, međutim znamo kako na zajedničkom tržištu vlada velika, ponekad nemilosrdna konkurencija za plasman prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene autohtoni proizvodi, odnosno proizvodi koji se odlikuju posebnom kvalitetom. Naše iskoristive prednosti, koje nam pružaju izvanredne mogućnosti razvoja održive i konkurentne poljoprivrede su prirodno bogatstvo raspoloživih resursa, nezagađeno plodno zemljište na kojem se može proizvoditi visokokvalitetna hrana i obilje vodenih resursa. Posebno je važno i vrlo aktualno ostvarivati ekonomičnost proizvodnje uz primjenu novih proizvođačkih praksi i tehnologija utemeljenih na stručnim i znanstvenim podlogama.- zaključio je Tolušić.

Nakon otvaranja simpozija Toilušić je u pratnji župana Dobroslavića  obišao uzgajivače školjaka u Stonu i teren Doline Neretve te se u Gradskoj vijećnici u Opuzenu sastao s  gradonačelnicima i načelnicima iz doline Neretve. Razgovarali su o štetama na usjevima, raspolaganju poljoprivrednim zemljištem te strategiji razvoja poljoprivrede tog kraja.

Naime, hladnoća koja je u siječnju pogodila dolinu Neretve pričinila je velike štete na plantažama agruma, pa je tako samo na području  Opuzena na oko milijun stabala mandarina i limunova šteta procijenjena na preko 86 milijuna kuna.

Kako bi se upoznao sa  razmjerima šteta u dolini Neretve Tolušić, državna tajnica Marija Vučković te župan Dobroslavić, obišli su postradale plantaže nedaleko od Ušća Neretve.  Uz štete od mraza poljoprivrednici su posebno istaknuli probleme oko prodaje mandarina nakon embarga ruskog tržišta a bilo je riječi i o raspodjeli državnog poljoprivrednog zemljištu.
Ugovori o zakupu državnih parcela na području Opuzena i Slivna su istekli u prosincu prošle godine dok državno zemljište na području grada Ploča nikada nije podijeljeno sukladno zakonu. Ministar Tolušić je ovom prigodom naglasio da stručne službe Ministarstva poljoprivrede rade na novom zakonu o državnom poljoprivrednom zemljištu, koji će se u saborskoj proceduri naći najkasnije u rujnu ove godine. Među najznačajnijim novinama ministar je istaknuo vraćanje raspolaganja državnim zemljištem jedinicama lokalne uprave, budući se dosadašnji model državnog gospodarenja preko Agencije za državno poljoprivredno zemljište pokazao manjkav i neučinkovit.

– Poljoprivrednici kojima su istekli ugovori o zakupu dobit će rješenja o privremenom korištenju do donošenja novog zakona koji je raspolaganje državnim zemljištem vratiti jedinicama lokalne samouprave. Općine i gradovi to mogu uraditi u kratkom roku uz kontrolu i potporu ministarstva poljoprivrede i državnog odvjetništva. Zemlju u Neretvi će dobiti Neretvani, ljudi koji ovdje žive a ne neki mešetari sa zemljištem- zaključio je ministar Tolušić.