Nastavljena izrada županijskog programa za mlade – radionice u Veloj Luci i Lastovu

Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji sa Europskim domom Dubrovnik te općinama Vela Luka i Lastovo organizirala je radionice za mlade i osobe koje rade s mladima u Veloj Luci i na Lastovu.

U Veloj Luci održane su dvije radionice; na prvoj su sudjelovali učenici drugih i trećih razreda Srednje škole Vela Luka, a na drugoj načelnica i djelatnici Općine Vela Luka,  predstavnici osnovne škole i nekoliko udruga.

Na obje se radionice raspravljalo o područjima od interesa za mlade navedenim u Nacionalnom programu za mlade: obrazovanju, zapošljavanju i poduzetništvu, socijalnoj zaštiti i uključivanju, zdravlju, kulturi, aktivnom sudjelovanju u društvu, mladima u europskom i globalnom okruženju te volontiranju. Sudionici radionica istakli su nedostatak zatvorenih prostora u kojima bi se održavala različita događanja te slabo promoviranje postojećih usmjerenja u srednjim školama pa mladi često ne znaju koju srednju školu odabrati.

Na radionici održanoj na Lastovu sudionici su se složili da je glavni problem njihove općine depopulacija stanovništva i sve manji broj mladih. Također, kao problem je istaknuta i činjenica da se većina mladih iz Lastova školuje u Splitu, gdje je velika potražnja za smještajem u đačkim domovima, a za koje lastovski srednjoškolci ne dobivaju nikakve dodatne bodove pa moraju tražiti privatan smještaj što zahtijeva velike financijske izdatke.

Slično kao i na otoku Mljetu, i na Lastovu se moglo čuti da nadležne institucije trebaju što prije riješiti imovinsko-pravne odnose, koji otežavaju ionako teške uvjete života na najjužnijem hrvatskom otoku. Kao moguće rješenje tijekom rasprave je predložena obnova zemljišnih knjiga i dodjeljiv

anje posebnog statusa otoku Lastovu.