Nema novooboljelih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, čekaju se nalazi 14 uzoraka

Nema novooboljelih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pa je trenutni ukupni broj pozitivnih i dalje 31, od kojih je deset hospitalizirano i nitko nije na respiratoru, a očekuju se nalazi za 14 uzoraka, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je, po mišljenju stručnjaka, stanje pandemije u županiji i dalje stabilno, što je po njemu rezultat odgovornog ponašanja građana.

”Pozivam sugrađane da se tako nastavimo ponašati jer ćemo tako omogućiti da zdravstveni djelatnici ostanu nezaraženi i uspiju pružiti potrebnu pomoć svim potrebitima. Na dobrom smo putu, optimistični smo, prevladat ćemo krizu”, rekao je Dobroslavić.

Odgovarajući na novinarski upit o uštedama, Dobroslavić je istaknuo kako se još uvijek razmatra mogućnost smanjenja plaća upravnih tijela za 15 posto, što će ovisiti o mjerama Vlade RH u pomoći gospodarstvu.

”Sagledavamo i našu financijsku situaciju, kao i u državi. Naše plaće ionako ovise o proračunskim prihodima koji će biti smanjeni, a vidjet ćemo točno koliko. Svakako slijedi prilagođavanje”, objasnio je Dobroslavić te dodao kako su se i ostali vijećnici Županijske skupštine pridružili vladajućima u tromjesečnom odricanju od vijećničke naknade.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo naveo je kako su ukupno na analizu poslana 203 uzorka, a 31 je pozitivan, dok se čekaju rezultati za 14 uzoraka. U protekla 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije, a u karanteni su i dalje smještene četiri osobe.

”Iz nacionalnog stožera stigli su nam kreveti s pratećom opremom te se raspoređuju u Studentski dom, koji će biti spreman za prihvat bolesnika. Nadam se da nam ipak neće trebati, već da će prvi stanari biti studenti”, rekao je načelnik Cebalo.

Dodao je kako je, po novouvedenoj mjeri, otvorena tek jedna mesnica u Metkoviću, dok Grad Dubrovnik i Općina Vela Luka nisu otvarali svoje objekte.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je od pet novooboljelih troje iz kruga obitelji u kojoj je prepoznata zaraza, četvrti je kontakt već poznate zaražene osobe, a za petu osobu se još uvijek traži mogući izvor zaraze.

”Među zaraženima je 17 osoba ženskog i 14 muškog spola, a prosječne starosti 50 godina. Najveći broj je vezan za Zračnu luku Dubrovnik”, naveo je Lakić.

Nastavno na vlastite izjave proteklih dana o nedostatku briseva, potvrdio je kako je stigao određeni broj koji će biti dovoljan. Apelirao je na osobe koji se, prema dojavama građana, nastavljaju okupljati u privatnim aranžmanima iako su objekti uslužnih djelatnosti poput kafića, restorana, frizerskih salona, fitness centara itd. zatvoreni. ”Ta zabrana se odnosi na sve”, rekao je Lakić.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je hospitalizirano deset osoba zaraženih koronavirusom, uz još dva pacijenta pod sumnjom, a nitko nije na respiratoru“, objasnio je Bekić.

Načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako se uredno provode sve propisane odluke i mjere.
„Za vikend ćemo nastaviti nadzor oboljelih koji su kod kuće u samoizolaciji“, istaknuo je Pavličević.

Napomenuo je kako je nacionalni stožer naložio zabranu izdavanja propusnica za putovanja u pomorskom prometu prema otocima, kako ne bi došlo do širenja epidemije. Dodao je kako nije zabranjen prijelaz granice na tzv. prijelaznim graničnim mjestima za pogranične radnike koje imaju ključ ili karticu za prijelaz.

”Intenzivno obilazimo takva područja kako ne bi dolazilo do zlouporabe, koja nije potrebna za sve pogranične radnike koji mogu nesmetano prelaziti granicu”, rekao je Pavličević.