Nema novozaraženih, svi testirani u Domu za starije Termoterapija negativni

Nema novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pa je pozitivnih i dalje 100, a još jedna je osoba ozdravila te ih je sada ukupno devet, izvijestio je u srijedu županijski stožer civilne zaštite.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako u odnosu na jučerašnje podatke s konferencije za medije imamo još jednu preminulu osobu. Izrazio je sućut obitelji. Riječ je o 74-godišnjaku, prvom oboljelom iz Doma umirovljenika u Dubrovniku, a o čemu je Stožer izvijestio javnost putem izvanrednog priopćenja za medije.

”Ponekad izgubimo bitku s koronavirusom, ali to je nažalost neminovno. Situacija je zasada stabilna. Nema novih zaraženih, a jučer je poslano 85 briseva na analizu”, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera joško Cebalo istaknuo je kako je tijekom jučerašnjeg dana dostavljena određena količina zaštitne opreme koja je jutros raspoređena i dalje distribuirana.

”Do sada je iz Dubrovnika u Zagreb upućeno 1007 briseva. Od jučerašnjih 85, 68 se odnosi na korisnike Doma za starije Thermoterapija i svi su testovi negativni”, rekao je Cebalo.

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je kako su hospitalizirana 33 pozitivna na Covid-19, od kojih 21 na Odjelu za infektologiju, dva na Odjelu za intenzivno liječenje i stabilnog su zdravstvenog stanja, a deset u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. Pacijent u Regionalnom respiratornom centru Križine pri KBC-u Split i dalje je u nepromijenjenom teškom stanju na respiratoru i intubiran.

U samoizolaciji su jedan bolnički liječnik i jedna medicinska sestra, koji su od ranije pozitivni na koronavirus.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako je među oboljelima 55 muškog, a 45 ženskog spola. Prosječne su starosti 57 godina i u dobi od 8 do 93 godina, pri čemu najviše u dobnoj skupini od 50 do 59 godina. Po mjestu oboljenja najviše, njih 26, je iz Dubrovnika, uz još sedam u Domu za starije osobe u Dubrovniku. U Konavlima je 26, u Pločama osam uz 18 osoba iz Doma za starije u Pločama,  u Trpnju pet, Kuli Norinskoj četiri osobe, u Župi dubrovačkoj i Slivnu dvije osobe te u Opuzenu i Vela Luci jedna osoba pozitivna na koronavirus.

Pod mjerom samoizolacije su 372 osobe, a broj kršenja je i dalje 18. Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je primjer privatne zabave u stanu u Dubrovniku, kojoj je nazočio veći broj ljudi.


”Policija je reagirala nakon poziva susjeda kojem je smetala glasna glazba te je uslijedio optužni prijedlog zbog utvrđenog prekršaja”, rekao je Pavličević.