PROJEKT HOLISTIC: U Ravenni i Ferrari predstavljene aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su u Ravenni na međunarodnom seminaru IPA and EU Policy Makers te u Ferrari na seminaru Strateško planiranje i analiza utjecaja sezmičke aktivnosti na zgrade od strateškog interesa, a koje je su u sklopu aktivnosti projekta HOLISTIC organizirali talijanski partneri.

Voditelj projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović predstavio je  aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije usmjerene na podizanje svijesti o prevenciji požara, a koje su realizirane u sklopu projekta HOLISTIC. Na sastanku je također bilo riječi o različitim mogućnostima suradnje unutar Europske strategije za Jadransko jonsku euroregiju, te unutar OBZORA 2020, programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Osim primjera najbolje prakse u području podizanja svijesti o prevenciji požara, sudionici sastanka razgovarali su i o ujednačavanju i primjeni različitih politika protupožarne zaštite na području Mediterana.

Na sastanku u Ferrari potom su predstavljeni preliminarni rezultati mjerenja utjecaja seizmičke aktivnosti na zgrade od javnog interesa koje su u sklopu aktivnosti projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županiju proveli seizomolozi Seizmoške službe Republike Hrvatske. Mjerenja su obavljena u dva navrata, u ožujku i listopadu ove godine, na trideset zgrada od Lastova, Korčule, Pelješca, doline Neretve, Grada Dubrovnika, Župe dubrovačke i Konavala. U vremnenskom razdoblju od 6 mjeseci kontinuirano je, pomoću seizmografa, na jednoj od zgrada u dubrovačkoj povijesnoj jezgri mjerena seizmička aktivnost. Podaci prikupljeni mjerenjima trenutačno se obrađuju, a službeno će biti dostupni početkom sljedeće godine. – kazao je Tomljanović govoreći o provedenim projektnim aktivnostima usmjerenim prema istraživanju seizmičke aktivnosti. Tom prigodom također su predstavljene aktivnosti na prevenciji posljedica potresa te obnovi područja regije Emilia Romagna nakon posljednjeg potresa 2012. godine.

Sastanci u Ravenni i Ferrari okupili su predstavnike projektnih partnera iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Grčke i Hrvatske.

Projekt HOLISTIC ukupno je vrijedan oko 9 milijuna i 300 tisuća eura i u 85 postotnm je iznosu sufinanciran sredstavima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Projektne aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija vrijedne su oko 400 tisuća eura.