Zamjenica župana na otvaranju Festivala soli u Stonu

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je otvaranju Festivala soli u Stonu, koji se u najstarijoj europskoj solani održava od 27. kolovoza do 2. rujna.

Kako je najavljeno na otvaranju, tijekom prvog Festivala soli posjetitelji će imati priliku razgledati sajam obrtnika s područja Stona, Pelješca i Dubrovačkog primorja, sudjelovati u kreativnim radionicama i predavanjima na temu značaja soli kroz povijest ovog podneblja te uživati u glazbenim večerima.

Ideja o kreiranju ovakvog festivala na području Stona, istaknuto je, potaknuta je pričom o soli i Dubrovačkoj Republici, koja je svoj napredak temeljila, među ostalim, i na proizvodnji i trgovini ovim važnim artiklom u prehrani ljudi. Stonska solana nepromijenjena od 14. stoljeća bila je strateški gospodarski punkt Dubrovačke Republike, dok je danas važan gospodarski subjekt i jedinstveni spomenik kulture i turistička atrakcija.

Važnost Stonske solane danas potvdili su svojim dolaskom na otvaranje Festivala soli i ostali uzvanici, prije svega gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i državni tajnik za turizam Frano Matušić, koji su dali punu potporu promociji ideje ovog povijesnog lokaliteta.

Organizatori Festivala soli su Solana Ston, dubrovačka udruga Amorette i Vila Koruna, a Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Ston, TZ Općine Ston, Dubrovačko-neretvanske županije i Turističke zajednice DNŽ.