Završeni radovi na Centru za djecu s poteškoćama u razvoju, otvaranje u rujnu

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević i v.d. pročelnice UO za društvene djelatnosti Jelenom Dadić te ravnateljem Doma zdravlja Dubrovnik Brankom Bazdanom obišao je danas Centar za djecu s poteškoćama u razvoju na kojem je završena ugovorena prva faza, odnosno svi građevinski radovi na objektu te uređenje okoliša.
Župan Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako je riječ o kapitalnom projektu Županije koji je od životne važnosti za najranjivije skupine našeg društva.

”Zaista me veseli vidjeti da su svi radovi protekli prema projektu i planu i što danas imamo završene sve građevinske radove. To je veliki pothvat u kojem se Županija najviše financijski izložila, ali naravno vrijedi svake uložene kune. Upravno vijeće Zaklade Blaga djela donijelo je odluku o financiranju opremanja i namještanja u vijednosti 440 tisuća kuna, a mi, Dom zdravlja Dubrovnik i udruga Dva skalina dogovorit ćemo financiranje uređenja ovog prostalog dijela igrališta. Otvaranje Centra planiramo na jesen paralelno s početkom nove školske godine”, rekao je župan Dobroslavić.

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan istaknuo je kako je jako zadovoljan izvedenim radovima.
”Završena je prva faza radova koju smo bili i ugovorili, to su svi građevinski radovi s okolišem. Moram reći da sam vrlo zadovoljan jer je cijena izgradnje došla otprilike kao cijena POS-a, a zgrada je puno zahtjevnija. Prezadovoljan sam i načinom izvedbe i cijenom”, istaknuo je Bazdan.

Predsjednica udruge ”Dva skalina” Anita Šetka nije krila svoje zadovoljstvo njihovom ”novom kućom”.
”Cijela priča je započela 2011. godine kada je rođena ideja o novoj kući za naše korisnike, ali i za ostalu djecu s poteškoćama u razvoju. Ovaj prvi dio priče je završio nakon sedam godina. Jako smo zahvalni Dubrovačko-neretvanskoj županiji što je snašla i volje i sredstava da se ovaj divni objekt napravi. Predstoji nam opremanje i nadam se da ćemo u rujnu biti u, kako je mi odmilja zovemo, našoj novoj kući”, rekla je Šetka.

Voditelj gradilišta, Mato Raič ispred tvrtke Tonikom istaknuo je nekoliko tehničkih detalja o samom projektu.
”Neto površina objekta je 350 metara četvornih. Unutar objekta smještene su prostorije radionica, logopedsko-defektološke sobe, sobe za fizikalnu terapiju, uredi, spavaonice, wc-i za osoblje, prostorije tehničkog pogona, dnevni boravak i prostorija Udruge ”Zajedno do zdravlja”. Ostatak prostorija će koristiti udruga ”Dva skalina” dok će soba za sastanke biti zajednička. Izgradnja je tekla sukladno planovima i projekt je ispoštovan do samog kraja. Bilo je nešto dodatnih radova uređenja okoliša i sve je zgotovljeno”, rekao je Raič.

Zemljište za izgradnju Centra donirala je Opća bolnica Dubrovnik, a ugovor o izvođenju radova, vrijedan 4 milijuna i 426 tisuća kuna, potpisali su u lipnju prošle godine Dom zdravlja Dubrovnik i tvrtka Tonikom d.o.o., a radovi su započeli u kolovozu. Nositelj cjelokupne investicije je Dom zdravlja Dubrovnik, a većinu sredstava osigurala je Dubrovačko neretvanska županija.
Prostor novoizgrađenog Centra koristit će udruge koje su ga i do sada koristile – Dva skalina i Zajedno do zdravlja, ali i sve ostale nove ako se eventualno pojave, a kojima su nužni ovakvi prostori.