O CEKOM-u za agrume i Županijskoj razvojnoj strategiji u Opzenu

Župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnici i načelnici s područja doline Neretve održali su danas u Opuzenu radni sastanak na temu izrade Županijske razvojne strategije (ŽRS) s osvrtom na lokalne razvojne strategije.

Centar kompetencije za agrume, koji će biti smješten u Opuzenu, bila je jedna od tema tema sastanka. Krajem ožujka očekuje se usvajanje Strategije pametne specijalizacije RH i otvaranje natječaja za uspostavu centara kompetencije na kojeg se planira prijaviti i ovaj CEKOM. Do sada je Dubrovačko-neretvanska županija, posredstvom Regionalne razvojne agencije DUNEA-e, pripremila idejno rješenje za zgradu u kojoj će biti smješten Centar u Opuzenu, a u izradi je i glavni projekt. Također se s poduzetnicima s kojima su ranije sklopljeni sporazumi o suradnji intenzivno pripremaju poduzetnički projekti koji će biti sastavni dio CEKOM-a. Okvirna vrijednost cjelokupnog projekta, uključujući izgradnju i opremanje zgrade te poduzetničke projekte, iznosi oko 20 milijuna kuna.

Na sastanku je istaknuta važnost ovog Centra za dolinu Neretve, a župan Dobroslavić pozvao je gradove i općine s ovog područja da se uključe u vlasničku strukturu novoosnovane tvrtke, za što su njihovi predstavnici iskazali interes.

Županija je trenutačno u procesu izrade razvojne strategije za vremensko razdoblje 2015.-2020, čiji se završetak očekuje u travnju ove godine.