Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Upravni odjel za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Dubrovačko-neretvanske županije obilježio je Međunarodni dan starijih osoba zajedno s djelatnicima dobrotvorne udruge „Blage ruke“ iz Slanoga, koji pružaju usluge pomoći u kući starijim osobama koje žive same u selima Dubrovačkog primorja.

Pročelnica Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Nina Skurić i županijska vijećnica Luce Gvozden obišle su starije osobe u njihovim domovima u Čepikućama, Točiniku i Smokvini te korisnike dnevnog boravka za starije osobe u Slanome i Bošnjačko dobrotvorno društvo Merhamet koje također pruža usluge pomoći starijim osobama na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Ovom prigodom razgovarale su s djelatnicima i korisnicima usluga udruge „Blage ruke“ o provedbi uobičajenih programskih aktivnosti i njihovom zadovoljstvu postignutim.

Unutar djelokruga aktivnosti Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Dubrovačko-neretvanska županija skrbi o unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba omogućavanjem kontinuirane provedbe programa „Pomoć u kući“ te pružanjem financijske potpore programima umirovljeničkih udruga radi organizacije slobodnog vremena i unaprjeđenja umirovljeničkog standarda na području županije.

Međunarodni dan starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, proglasili su Ujedinjeni narodi 1990. godine želeći na taj način pokazati da su starije osobe važni članovi svakog društva i tako potaknuti zemlje svijeta da omoguće uključivanje starijih osoba u društvo u skladu s njihovim intelektualnim i fizičkim mogućnostima.