Obilježen Međunarodni dan žena

Okrugli stol „Kako ostvarivanje prava na rodiljne i roditeljske dopuste utječe na  ravnopravno natjecanje  žena  i muškaraca  na tržištu rada?“, u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije i udruge poslovnih žena KRUG Dubrovnik, održan je danas u zgradi kampusa Sveučilišta u Dubrovniku prigodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Sukladno svom Programu rada, uz obilježavanje Međunarodnog dana žena, Povjerenstvo potiče razgovor o mnogim pitanjima važnim za položaj žena u društvu. U današnjim socioekonomskim prilikama, žene se suočavaju s velikim izazovima u usklađivanju sve složenijih zahtjeva svog radnog okruženja i nezamjenljive uloge koju imaju u obitelji.

Na okruglom stolu raspravljalo se o mnogim činiteljima koji utječu na položaj žene u kontekstu posla, profesionalnog napredovanja i  obitelji. Razgovaralo se o tome koliko su žene, a u praktičnoj stvarnosti, i otac i majka upoznati sa svojim pravima i u kojoj mjeri im poslodavci, bilo u privatnom ili javnom sektoru, omogućuju korištenje prava prema zakonu o rodiljnim i roditeljskim dopustima. Također, u vrlo konstruktivnoj raspravi sudionice su ukazale na neuravnoteženu zastupljenost žena/muškaraca na određenim pozicijama, stručnosti i obrazovanosti.

Uz članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Dubrovačko –neretvanske županije i udruge poslovnih žena KRUG Dubrovnik, sudionice ovog okruglog stola bile su naše sugrađanke zaposlene na visokim pozicijama u financijskom managementu, kao i u Upravama hotelskih tvrtki, poduzetnice, ravnateljice škola i javnih institucija te predstavnice udruga civilnog društva.