Obilježena 25. obljetnica deblokade juga Hrvatske

Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima sudjelovao  je danas u svečanosti obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija oslobađanja juga Republike Hrvatske.
Program obilježavanja započeo je u subotu tehničko-taktičkim zborom naoružanja i opreme u Luci Gruž, a danas je nastavljen budnicom ulicama Dubrovnika, polaganjem vijenaca kod Spomen križa na groblju Boninovo i Svetom misa u dubrovačkoj Katedrali. Potom je upriličen i svečani mimohod postrojbi od Straduna do Luke Gruž, gdje je održana središnja svečanost obilježavanja VRO oslobađanja juga Hrvatske.
Svečanosti su nazočili Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH i izaslanik predsjednika Vlade RH Damir Krstičević, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministar branitelja Tomo Medved, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, načelnik GS OSRH gz Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, umirovljeni general Nojko Marinović, ministri, saborski zastupnici i brojni dužnosnici i uzvanici.
Župan Nikola Dobroslavić u svom govoru je istaknuo kako je Hrvatska i Dubrovačko-neretvanska županija 1991. godine bila žrtva surove velikosrpske agresije koju su izvršile JNA i srpski i crnogorski dobrovoljci.
”Agresija je započela 1. listopada na cijelom širem dubrovačkom području. Slabo organizirani i slabo naoružani branitelji ipak su uspjeli obraniti uže područje Grada i  zaustaviti neprijatelja na crti Ston-Bistrina-Stupa. No nisu sami mogli vratiti zaposjednuto područje. Područje na kojem se pljačkalo, rušilo, palilo, ubijalo, silovalo, odvodilo u logore. U proljeće 1992. god. došle su na južno bojište 1. i 4. gardijska brigada i krenulo je oslobađanje. Te dvije brigade bile su udarna pesnica operacije pod vodstvom generala Janka Bobetka kojom je neprijatelj protjeran s cijeloga hrvatskog juga. Zasluge dakako imaju i druge gardijske i pričuvne brigade koje su sudjelovale u borbama.
Ponosni smo na naše lokalne brigade 163. 116., policiju, ONB i ostale dragovoljačke i pričuvne postrojbe. Ponosni smo na branitelje iz Neretve koji su osvojili golemu količinu naoružanja u akciji Zelena tabla – Mala bara” rekao je Župan te nastavio:
”U obrani i oslobađanju hrvatskoga juga  poginulo je 465 branitelja. Klanjamo se njihovoj žrtvi. Ta tužna brojka pokazuje koliko je zahtjevna bila ta operacija. Ovdje želim javno i jasno ustvrditi da ta operacija nema mjesto koje joj pripada među slavnim osloboditeljskim operacijama Domovinskom ratu. To svakako treba ispraviti. To zaslužuju poginuli, ranjeni i živi branitelji sudionici obrane i oslobađanja Dubrovnika. Slava i hvala osloboditeljima krajnjega hrvatskog juga. Njihovu hrabrost i žrtvu pamtimo i ponavljamo zavjet da nećemo dopustiti da ikada više neprijateljska čizma ugazi na bilo koji dio Lijepe naše. Zato podupiremo kupnju  novih borbenih zrakoplova, modernog naoružanja i druge vojne tehnike te uvođenje skraćene vojne obuke. Sloboda nema cijenu. Slobodarski Dubrovnik je u odavno kamenu zapisao: Sloboda se ne prodaje ni za svo zlato”, rekao je Dobroslavić.
Okupljenima se obratila i vrhovna zapovjednica OS RH, Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.
”Hrvatski vojnici nisu iznevjerili povjerenje svoga predsjednika i vrhovnog zapovjednika. Provedbom niza operacija neprijatelju je Hrvatska vojska jasno demonstrirala odlučnost u obrani svoje domovine, a te su pobjede pokazale jedinstvo Hrvatske te navijestile i ostale pobjede”, rekla je Predsjednica dodavši kako nas je zajedništvo i jedinstvo spasilo u Domovinskom ratu.
Pozvala je sve nazočne da velikim pljeskom odaju počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu, Gojku Šušku i generalu Bobetku, koji su prije 25 godina upravo u Gružu postrojili pobjednički postroj hrvatskih branitelja koji su izvršili zadatak oslobađanja juga Hrvatske. Također, veliki pljesak zatražila je i za zapovjednika obrane Dubrovnika Nojka Marinovića i sve znane i neznane junake hrvatskog juga koji su, bili malobrojniji i slabije opremljeni od neprijatelja, ali hrabriji i motiviraniji.
Svečanost obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija oslobađanja juga Republike Hrvatske završena je Programom Krila Oluje.