Objavljena brošura Europskog odbora regija i hrvatskog izaslanstva

Povodom završetka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije objavljena je informativna brošura Europskog odbora regija (OR), koja donosi više informacija o samoj instituciji te predstavlja članove i zamjenske članove hrvatskog izaslanstva.

Razdoblje hrvatskog predsjedanja obilježeno je izvanrednim okolnostima pandemije COVID-19, no OR koji okuplja 329 predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti uspio je i u takvim uvjetima nastaviti s radom, organizirajući videokonferencijske sjednice svojih tijela. Zbog toga je prvo i trenutno jedino tijelo Europske unije koje je svojim članovima omogućilo odlučivanje na daljinu. Primjenjujući u praksi načela digitalne tranzicije, Odbor regija time je istaknuo i fleksibilnost lokalne i regionalne samouprave da učinkovito organizira demokratske procese i u kriznim situacijama.

Deveteročlano hrvatsko izaslanstvo koje vodi župan Nikola Dobroslavić od početka aktivno sudjeluje u radu Odbora regija. Završetak predsjedanja Vijećem poklopio se sa 139. sjednicom OR-a, održanom od 30. lipnja do 2. srpnja ove godine, a na plenarnom zasjedanju su predstavnici europskih gradova, regija i općina raspravili i usvojili tri rezolucije i osam mišljenja.