Održan Međunarodni investicijski forum „Dubrovnik 2016.“

Međunarodni investicijski forum Dubrovnik 2016. “Pametne zajednice, pametne investicije” održan je danas u Dubrovniku. Na forumu su sudjelovali izaslanik Predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Marija Vučković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te predstavnici brojnih međunarodnih i lokalnih tvrtki.

Sudionici Foruma predstavili su investitorima mogućnosti investiranja u Dubrovačko-neretvansku županiju, koristeći pri tom informacijske i komunikacijske tehnologije. Ukazano je na nužnost usklađivanja sa strategijama, propisima i politikama u sklopu Digitalnog plana za Europu u kontekstu aplikacije za sredstva iz različitih EU fondova. Također, naglašena je i važnost uspostave povjerenja između investitora, predstavnika lokalne i regionalne samouprave i akademske zajednice u cilju zajedničke potpore istraživanju i inovacijama na području ICT-a.

Župan Dobroslavić izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim Investicijskim forumom te naglasio važnost prepoznavanja ICT tehonologije za razvoj gospodarstva i društva općenito te je dodao kako je Županija pokrenula dva projekta u tom smjeru. Jedan je postavljanje širokopojasnog Interneta preko tri zone u Županiji- Pelješac i otoci, dolina Neretve, Dubrovnik i okolica, a drugi je razvoj DNŽ kao pametne regije preko koje će biti moguće doći do kvalitetnih analitičkih podataka potrebnih za planiranje investicija i poduzetničkih projekata.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov naglasio je važnost „pametnih“ projekata i investicija spomenuvši pri tom i projek informatizacije javne uprave koji za cilj ima veću transparentnost  i bolju pristupačnost građanima.

Forum se sastojao od tri panela. U prvome, pod nazivom „Trendovi tržišta investicija“ bilo je govora o investicijskoj politici Hrvatske i globalnim trendovima. U panelu su sudjelovali Vedrana Jelušić Kašić (EBRD), Anton Kovačev (EIB), Lorenzo Madrid (City Infrastructure at The Future Cities Institute), Sandra Švaljek (Ekonomski institut) i Nikola Dobroslavić (Dubrovačko-neretvanska županija).

Drugi i treći panel odnosili su se na ICT tehnologije, pa je u drugom panelu, pod nazivom „Pametni gradovi i pametne zajednice- generatori razvoja“ prikazan primjer Barcelone u ovoj oblasti. U ovom Panelu sudjelovali su Saša Kramar (Hrvatski Telekom), Ivica Perica (Deloitte Hrvatska), Željko Kulić (Barcelona) i Peter Hajdu (CISCO).

U trećem je panelu govorilo se o modelima financiranja „pametnih investicija“, a panelisti su bili Slavko Vidović (Infodom d.o.o.), Damir Juričić (AIK), Ralf Nejedl Deutsche Telekom), Blaž Golob (GFS Institut) i Davorko Obuljen (Dubrovačko-neretvanska županija).

Saša Kramar, član Uprave za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma, koji je partner Dubrovačko-neretvanskoj županiji u organizaciji Foruma, izjavio je: „Sveopća digitalizacija, mobilnost, cloud, Internet stvari, Big data, društvene mreže… mijenjaju naše živote i način poslovanja. Hrvatski Telekom želi biti prepoznat i kao nositelj društvenih promjena i poboljšanja kvalitete života zajednica primjenom spomenutih tehnologija. Upravo zato pokrenuli smo niz inicijativa i pilot projekata u Hrvatskoj kako bismo postali tehnološki partneri gradova i regija u Hrvatskoj. U tom pristupu Dubrovačko-neretvanska županija napravila je veliki napredak i pri vrhu je po stupnju razvijenosti projekta.”

Ralf Nejedl, stariji potpredsjednik prodaje i razvoja poslovanja u Deutsche Telekomu, sudjelujući u ovoj panel diskusiji rekao je: „Deutsche Telekom aktivno sudjeluje u inicijativama koje potiču promjene i investicije bazirane na novim tehnologijama. Kroz sufinanciranje mnogobrojnih pilot projekata i ulaganjima u vlastitu mrežnu infrastrukturu sudjelujemo u osvješćivanju svih dionika uključenih u transformacijske promjene te indirektno potičemo razvoj lokalnih zajednica i osiguravamo preduvjete za privlačenje drugih investicijskih projekta, ali i razvoj lokalnog poduzetništva“.