Održan partnerski sastanak u sklopu projekta MARLESS

U sklopu projekta MARLESS u Veneciji je održan je 5. partnerski sastanak popraćen i međunarodnom konferencijom, na kojem su uz cjelokupan partnerski konzorcij sudjelovale i predstavnice Regionalne agencije DUNEA.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta je jačanje akcija i prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske sa ciljem smanjenja količine otpada u Jadranskom moru. Osim partnerske koordinacije vezano za daljnju dinamiku provedbe i uspješnog ostvarivanja predviđenih indikatora do kraja trajanja projekta, planiranog za lipanj 2023. godine, odrađen je i Steering Committee projekta.

Međunarodna konferencija naziva “Otpad u moru i kružna ekonomija”, održana u prostorima venecijanskog kulturnog centra, ugostila je govornike iz Italije i Hrvatske, među kojima su bili i stručnjaci Sveučilišta u Dubrovniku koji su predstavili inovativno rješenje autonomne robotske mreže za prikupljanje plutajućeg otpada s morske površine. Ovakvo rješenje iz područja umjetne inteligencije ostavlja velik odjek u javnosti kao vrhunski alat koji u praksi može biti primjenjiv za suočavanje s ekološkim problemima poput otpada u moru te se koristiti kontinuirano u raznim uvjetima. Prezentacija stručnjaka ohrabruje na korištenje iste i otvara mogućnosti primjene u raznim sektorima.

Regionalna agencija DUNEA u nadolazećem će razdoblju biti zadužena za organizaciju i provedbu završnog projektnog događanja koje je zamišljeno kao međunarodna konferencija s brojnim dodatnim sadržajima za sve zainteresirane posjetitelje, kako bi se široj javnosti ostvarilo podizanje razine svijesti o značajnom problemu otpada u moru.

 

MARLESS je prijavljen i odobren kroz strateški poziv programa INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020., a nositelj projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto (IT) uz još 12 regionalnih i nacionalnih partnera s hrvatske i talijanske strane. Zahvaljujući ovom projektu, za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je 4,5 milijuna kuna, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija, među kojima su još Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (HR), Regija Friuli Venezia Giulia (IT), Cetacea Foudation (IT), Sveučilište u Bologni (IT), Institut Ruđer Bošković (HR), Istarska županija (HR), Istarska regionalna energetska agencija IRENA (HR), Regija Apulija (IT), Regija Veneto (IT) i Regija Emilia-Romagna (IT). Ukupna vrijednost projekta je 31.835,445,00 milijuna kuna, od kojih 85 % u iznosu od 27.060,128,00 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Predviđeno trajanje projekta je kraj lipnja 2023. godine.