Održan radni sastanak na temu izrade Plana razvoja turizma klastera Neretva za razdoblje 2015.-2025.

Zamjenica župana Marija Vučković održala je radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave s područja doline Neretve, LAG-a Neretva, Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, Instituta za razvoj turizma i lokalnih turističkih zajednica na temu izrade Plana razvoja turizma klastera Neretva za razdoblje 2015.-2025. u prostorijama LAG-a Neretva.

Naime, Dubrovačko-neretvanska županija naručitelj je ovog strateškog dokumenta vrijednog 175.000,00  kn, a koji će sustavno i detaljno sagledati razvojni potencijal cijelog područja uz deltu Neretvu, te objektivno i stručno odgovoriti na temeljna pitanja budućeg turističkog razvoja razmatranog područja.

Ovom prigodom zamjenica Vučković je istaknula probleme nedovoljno valorizirane resursne osnove i opasnsoti od devastiranja visokovrijednog prostora, kao i dugoročni strateški potencijal razvoja atraktivnih turističkih proizvoda i mogućnosti povećanja kvalitete života lokalnog stanovništva kroz programe i projekte valorizacije prirodne i kulturne baštine, te ulaganja privatnog sektora u razvoj turizma.

Predstavnici izrađivača studije Instituta za turizam Republike Hrvatske naglasili su da će u okviru ovog projekta osmisliti dugoročno održivi model turističkog razvoja cijelog klastera i njegovih pojedinih prostornih cjelina.

Na ovom prvom radnom sastanku, predstavnici jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica još jednom su iskazali svoju spremnost na pomoć u ostvarenju projekta, te su dogovorene tri radionice u okviru kojih bi se, između ostalog, napravile SWOT analize područja za razvoj turizma, te identificirao određeni broj projekata, programa i aktivnosti u sferi javnog i privatnog sektora koji će katalizirati proces tržišno, ekonomski, socijalno i ekološki održivog turističkog razvoja klastera Neretva.

lag