Održan sastanak projektnih partnera ”Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija”

U Palači Ranjina održan je sastanak projektnih partnera projekta ”Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija”. Radi se o projektu čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, projekt je pripremila i koordinira ga Regionalna razvojna agencija DUNEA, u njemu sudjeluje još 10 partnera s područja županije, a cilj mu je integrirani razvojni program temeljen na obnovi kulturne baštine.

Župan Nikola Dobroslavić tom je prilikom istaknuo kako se radi o vrlo važnom projektu koji značajno podiže turističku ponudu Dubrovačko-neretvanske županije, ali istovremeno i omogućuje obnovu kulturne infrastruktrure. „Ovo je održiv projekt, koliko je uspješan dokazuje i činjenica da smo za njega uspjeli dobiti sredstva iz EU fondova i on će značajno obogatiti turističko-kulturnu ponudu naše županije, a važno je i da ima edukativno komponentu.“, zaključio je Župan.

Predstavnici projektnih partnera izvijestili o dosada poduzetim aktivnostima i planovima za naredno razdoblje, pri čemu je direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić predstavio rezultate komponente koju provodi TZ – novi vizualni identitet projekta i budućeg turističkog proizvoda te tržišno ime ”Putevima prošlosti”.

Također, profesorica dr. sc. Ivana Pavlić sa Sveučilišta u Dubrovniku, predstavila je rezultate istraživanja s ciljem stvaranja novog turističkog proizvoda. Rekla je kako su obavljene analize postojeće dokumentacije, stanja, resursne i atrakcijske osnove te analize dionika za tri projektna područja, kao i pilot istraživanja.

Podsjetimo, projekt ”Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija” se temelji na integriranom razvojnom programu temeljenom na obnovi kulturne baštine, a cilj je stvaranje integralne kulturno-turističke destinacije koja uključuje pojedina ruralna i udaljena područja županije, povezana u jedinstveni turistički proizvod. Projekt obuhvaća aktivnosti od obnove kulturnih dobara do digitalnog pristupa kulturnoj baštini, a provodi se na Korčuli i Mljetu te u Dubrovačkom primorju, koji će nakon odrađenih aktivnosti biti bogatiji za novu kulturno-turističku ponudu.

Projekt je Financiran iz Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija” 2014-2020, ukupni prihvatljivi troškovi su 32,6 milijuna kuna, od čega je oko 85 posto bespovratnih EU sredstava u iznosu od 27,7 milijuna kuna.

 

 

KulturaTrakaNOVO mala