Održan tehnički sastanak projekta AdriaClim

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije DUNEA-e sudjelovali su na online tehničkom sastanku u sklopu projekta AdriaClim -‘Alat za informiranje, praćenje i upravljanje klimatskim promjenama za strategije prilagodbe u Jadranskim obalnim područjima’ koji se financira iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska.

Na sastanku se raspravljalo o tehničkom radnom paketu koji se odnosi na razvoj metodologija i alata za lak i optimalan izračun klimatskih pokazatelja, što je ključno za podršku aktivnostima plana prilagodbe.

Glavni ciljevi projekta AdriaClim su unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Provedba projekta je započela 1. siječnja 2020. godine i traje 36 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, a ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283,500.00 eura. Vodeći partner projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku ‘Emilia Romagna’ iz Italije.

Uz Dubrovačko-neretvansku županiju, projekt uključuje 18 partnera i okuplja istraživačke institute, sveučilišta, institucije i poslovne djelatnosti iz dviju zemalja, Italije i Hrvatske, a tehničku pomoć u provedbi projekta Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža Regionalna razvojna agencija DNŽ DUNEA.