Održana prezentacija Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Italija

Kako bi ih se upoznalo s mogućnostima i novostima koje donosi novi Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020. za pročelnike u Dubrovačko-neretvanskoj županiji održana je prezentacija ovog programa.

Ovo je značajna novost u odnosu na prethodno programsko razdoblje gdje se suradnja dviju država odvijala uglavnom u kontekstu multilateralnog IPA programa Jadranska prekogranična suradnja te programa transnacionalne suradnje Mediteran i Jugoistočna Europa. Programsko područje obuhvaća 85.562 km2 što uključuje osam županija s hrvatske strane (Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska) te 25 provincija s talijanske strane.

Program prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. fokusiran je na razmjenu znanja i iskustava, razvijanje i provedbu pilot aktivnosti, testiranje izvedivosti novih politika, proizvoda i usluga te podržavanje investicija. Tematska područja programa su Plave inovacije, Sigurnost i otpornost, Okoliš i kulturna baština te Pomorski prijevoz.

Ukupan proračun Programa suradnje iznosi 236.890.849 eura. Ukupan doprinos iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 201.357.220 eura. Stopa sufinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi do maksimalno 85%, dok preostalih 15% trebaju osigurati projektni partneri iz vlastitih izvora.

Upravljačko tijelo Programa suradnje je Regija Veneto sa sjedištem u Veneciji. Ujedno, pripremu i provedbu Programa koordiniraju i nacionalna tijela partnerskih zemalja, i to Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske te Ministarstvo ekonomskog razvoja Italije.

Prezentaciju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji održala je Helena Brčić, zamjenica direktorice Regionalne razvojne agencije DUNEA-e.