Održana sjednica ŽOC-a za provedbu intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Županijski operativni centar (ŽOC) održao je redovnu sjednicu za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na sjednici se raspravljalo o prijedlogu Izvješća o radu ŽOC-a u 2015. godini i prijedlogu Programa rada ŽOC-a za 2016. godinu, koji su po provedenoj raspravi i usvojeni.

ŽOC je izvješten o radovima na popravku broda čistača registarske oznake PL 16, koji je stacioniran u Luci Ploče, a u vlasništvu je Dubrovačko-neretvanske županije. Donesen je i Zaključak da su oba broda čistača mora, stacionirani u lukama Ploče i Dubrovnik, neophodni u daljnjoj zaštiti mora i sanacijama kod iznenadnih onečišćenja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Donesena je i Odluka o daljnjem opremanju jedinica lokalne samouprave opremom za sanaciju kod iznenadnih onečišćenja mora, čime se postiže odgovarajuća opremljenost jedinica lokalne samouprave na strateškim pozicijama, zbog pravovremenog djelovanja, sukladno Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Podržani su i napori nadležnih upravnih tijela i službi Dubrovačko-neretvanske županije u osiguranju dodatne opreme i odgovarajućih brodova čistača, koji se predlažu za financiranje iz fondova EU.

Donesena je i Odluka o održavanju redovne pokazne vježbe ŽOC-a u 2016. godini, sa ciljem uvježbavanja članova ŽOC-a, nadležnih službi i institucija, jedinica lokalne samouprave i stanovništva, pri obavještavanju i postupanju kod iznenadnog onečišćenja mora.