Okrugli stol o prevenciji nasilja u obitelji

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organiziralo je okrugli stol na temu ‘Prevencija nasilja u obitelji’.

Psihologica Vesna Raguž Staničić održala je uvodno predavanje te komentirala statističke podatke u Hrvatsko, a koje je okarakterizirala- poražavajućima.

–Slučajevi koji su prijavljeni su u puno manjem broju od stvarnog stanja. Trebamo biti zabrinuti. Sada ima više prijavljenih nego ranije jer su žene počele osjećati neku vrstu zaštite u tim situacijama. Dosad to nije bio slučaj i bilo je gotovo normalno šutjeti i tako živjeti. Pokazalo se nažalost da prijavljivanje nasilja ne završava uvijek onako kako te žrtve priželjkuju i kako bi to trebalo biti. Svjedoci smo tragičnih ishoda nakon prijave nasilja jer institucije i organizacije koje bi trebale brinuti o ovakvom jednom problemu negdje zakažu. Još uvijek ne postoji dovoljno dobar model koji bi problem riješio onako kako bi to trebalo pa se suočavamo s takvim učestalim slučajevima nasilja – zaključila je V. Raguž Staničić te dodala kako nedostaje i sigurnih kuća i stručnjaka.

Na okruglom stolu na kojem su sudjelovali akteri iz javnog i civilnog sektora istaknuto je kako je nužno uvrštavanje edukacije u program osnovnih škola kako djeca ne bi u srednje škole dolazila s prethodno iskrivljenim mišljenjima prema svim oblicima nasilja.
Također, kao jedan od zaključaka skupa obrađena je problematika loše zakonske regulative u slučajevima zlostavljanja. Naime, u slučaju kada sudovi određuju mjere obaveznog liječenja kada nije riječ o kaznenim djelima maksimalno liječenje može se propisati na samo šest mjeseci. Koliko je to točno nebulozno pokazuje činjenica da se za prekršaje u prometu vozačka dozvola može oduzeti i na dvije godine.
Sudionici skupa su se složili i kako je odluka Vlade kojom su prije nekoliko godina ukinuti Obiteljski centri bila ‘katastrofalna, a donesena je bez ikakve konzultacije sa strukom’.