Oktriven spomenik dubrovačkim žrtvama holokausta

Spomen-obilježje žrtvama holokausta Židovske općine Dubrovnik otkriven je danas na Židovskom groblju na Boninovu.

U podnožju spomenika uz Jeremijin stih iz Starog zavjeta nalazi se stilizirana menora, a u koritu je spomen na 6 milijuna Židova ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata. Sveukupno je 27 imena na latinici i židovskom pismu uklesano na spomeniku dubrovačkim žrtvama. Uz župana, gradonačelnika, predsjednika gradskog vijeća, predstavnika vjerskih zajednica, uglednika iz političkog i javnog života, na otkrivanju je bio aktualni ministar znanosti, Predrag Šustar.

– Židovska je općina u Dubrovniku pred Drugi svjetski rat brojala 148 članova od koji je njih 87 živjelo u Dubrovniku. Od predratnih 87 Židova, 27 su stradali kao žrtve holokausta. Među njima i predratni dubrovački rabin, Salomon Baruh. Obveza je naše generacije memorirati žrtvu tih članova na jednom posebnom mjestu i postaviti spomenik na našem groblju. Izgradnju spomenika financijski su pomogli Grad Dubrovnik i Društvo prijatelja dubrovačke starine na čemu im se puno zahvaljujemo. Danas otkrivamo spomenik, a brojni posjetitelji moći će obići ovo mjesto i položenim kamenčićem simbolično se pokloniti žrtvama. Barem dva puta godišnje, 27. siječnja, na Dan sjećanja na holokaust i za Jom Hašoa naši članovi će također biti ovdje, na mjestu na kojemu svaka obitelj iz naše općine ima svoju žrtvu. Žrtava se moramo sjećati i odavati im poštovanje, tako ćemo obnavljati našu riješenost da spriječimo takve strahote i odbacimo mentalitet koji ih dopušta. Izvore holokausta treba odmah zaustaviti, to je najvažnija poruka izvučena iz naslijeđa holokausta. Nemoj biti počinitelj, nemoj biti žrtva, ali nemoj biti ni pasivni promatrač, poručila je predsjednica Židovske općine Dubrovnik, Sabrina Horović koja je s potpredsjednikom općine, Slobodanom Tošovićem otkrila spomenik.

Autor spomen-obilježja, inženjer arhitekture, Ivan Čerenješ s Hebrew University iz Jeruzalema, kamenčić s najvećeg židovskog groblja, upravo onoga iz Jeruzalema, prvi je položio na obilježju i tako odao počast stradalim žrtvama. I sam Čerenješ kazao je kako je prije Drugog svjetskog rata imao 140 pripadnika obitelji, a holokaust je preživjelo tek njih pet.