Osnivačka skupština nove Lokalne akcijske grupe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U organizaciji Regionalne agencije DUNEA, Grada Dubrovnika, Općine Dubrovačko primorje, Općine Konavle i Općine Župa dubrovačka, u srijedu, 26. listopada 2022. godine s početkom u 9:00 sati, u prostorijama Studentskog doma u Dubrovniku, održat će se sjednica Osnivačke skupštine nove Lokalne akcijske grupe (LAG) na području Dubrovačko – neretvanske županije.

Skupštini će nazočiti predstavnici navedenih jedinica lokalne samouprave. Pozivaju se svi zainteresirani sudionici gospodarskog i civilnog sektora da se pridruže i sudjeluju na Osnivačkoj skupštini. Zainteresirani sudionici svu potrebnu dokumentaciju mogu podignuti u sjedištima svoje jedinice lokalne samouprave. Sudionici se mogu registrirati na dan održavanja sjednice od 8:30 sati.

Lokalne akcijske grupe (LAG) su tijela Europske Unije namijenjena podršci razvoju ruralnih regija koje okupljaju predstavnike javnog, gospodarskog i civilnog sektora koji se zajedno dogovaraju u cilju razvoja njihove regije. LAG je pravna osoba s usvojenim statutom, definiranim ciljevima i usvojenom lokalnom razvojnom strategijom te mogućnošću lakog pristupanja novih zainteresiranih dionika. Prema usvojenoj strategiji objavljuju se natječaji za dodjelu sredstava, savjetuju se dionici, te se procjenjuju i biraju projekti koji će se financirati. Također, LAG se bavi i aktivnostima informiranja, obuke, savjetovanja te provođenja konkretnih aktivnosti. Cilj pokretanja LAG-a je aktivno uključivanje ruralnog stanovništva i promicanje novih ideja i aktivnosti, osim onih tradicijskih, što potiče održivi ruralni razvoj i stvara nove izvore dohodaka u ruralnim područjima.

Tehničku pomoć pri osnivanju nove Lokalne akcijske grupe pruža Regionalna agencija DUNEA u sklopu provedbe projekta Znanjem do EU fondova, ugovorenog kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 16.987.378,29 kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 14.439.271,51 kuna.