Osnivanje 50 milijuna kuna vrijedne dnevne bolnice „Metković“

Dubrovačko-neretvanska županija pripremila je projekt izgradnje Podružnice Opće bolnice Dubrovnik – „Dnevne bolnice Metković“ vrijedne 50 milijuna kuna.

Dnevna bolnica Metković“ je od posebnog interesa za DNŽ s obzirom na udaljenost od Metkovića do prve zdravstvene ustanove, Opće bolnice Dubrovnik. Namjera je DNŽ u sklopu navedenog projekta povećati specijalističku djelatnost u Dolini Neretve, kako bi se žiteljima toga područja izjednačio pristup zdravstvenih usluga s ostalim žiteljima županije. Time bi se znatno smanjio trošak putovanja na specijalističke preglede u OB Dubrovnik, što ćemo nadamo se u skoroj budućnosti i uspjeti.

Vođeni time pripremili smo navedeni projekt za financiranje putem Europskih fondova i od Ministarstva zdravstva dobili pozitivnu ocjenu za svrhu i opravdanost projekta „Dnevna bolnica i dnevna kirurgija OB Dubrovnik“.

Stručno povjerenstvo za ocjenu usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva je nakon pregleda dostavljene dokumentacije zaključilo kako je projekt „Dnevna bolnica i dnevna kirurgija OB Dubrovnik“ usklađen sa strateškim okvirom u području zdravstva.

Kako bi krenuli dalje s ovim projektom nužno je nekadašnju zgradu suda u Metkoviću od Ministarstva državne imovine dobiti na korištenje jer se upravo u toj zgradi planira izgradit „Dnevna bolnica Metković“. Završetkom tog projekta dobili bi ozbiljan medicinski kompleks s cjelovitom zdravstvenom uslugom u neposrednoj blizini Doma zdravlja Metković pa je i to važan razlog izbora baš te zgrade.

Svojedobno je za istu zgradu interes iskazalo Ministarstvo unutarnjih poslova, međutim, kako smo obaviješteni, navedena zgrada ne odgovara u potpunosti njihovim potrebama. Stoga, vjerujemo da će MUP uskoro iznaći adekvatan prostor za policijsku postaju Metković, a nama ustupiti pravo korištenja navedene zgrade koja je nužna za dalnje provođenje ovog važnog projekta za koji su već osigurana sredstva u iznosu od 50 milijuna kuna.