Otvoren Dubrovnik Forum

U Dubrovniku se danas i sutra, već tradicionalno 15. godinu zaredom, održava međunarodna konferencija Dubrovnik Forum, a svečanosti otvaranja jutros je nazočio i župan Nikola Dobroslavić.

Ovogodišnja konferencija nosi naziv „A quest for balance in a world disrupted“, a svoje uvodne govore održali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te putem video-linka ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u svom je obraćanju, između ostalog, govorio o ratu u Ukrajini i njegovim učincima na globalnoj razini, istaknuvši kako Hrvatska zna kako je biti žrtva agresije i zato već od prvog trenutka, od ranog jutra 24. veljače, izražava punu solidarnost i potporu ukrajinskom narodu. „Rusija je pažljivo birala trenutak za agresiju, ali pokazali smo da stojimo zajedno i možemo dati zajednički odgovor, a to je osobito važno sada, kada se suočavamo i s drugim preklapajućim krizama. Hrvatska podržava napore na razini EU kako bismo pomogli našim građanima.“, rekao je i dodao kako se to posebno odnosi na cijene energenata i uopće njihovu dostupnost u trenutku kada se cijela EU pokušava odmaknuti od energenata iz Rusije. U tom kontekstu, kazao je, Hrvatska može pridonijeti kroz povećanje kapaciteta LNG terminala i ulaganja u plinovode i naftovode. Govoreći o uspjesima Vlade u ovoj godini, predsjednik Vlade naglasio je kako je ovo godina isporuke: „Otvorit ćemo Pelješki most, postati članicom Eurozone i Schengena, a započeli smo i pregovore o članstvu u OECD. Formalna odluka o članstvu u europodručju slijedi 12. srpnja, a odluke o Schengenu očekujemo na jesen. Što smo obećali to smo i ispunili.“

Na okolnosti u kojima se svijet danas nalazi te na novo krizno razdoblje koje je uslijedilo nakon još uvijek prisutne pandemije Covid-19 osvrnuo se i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković: „Napadom na Ukrajinu Rusija je napala europske vrijednosti i ugrozila mir u svijetu. U kontekstu promjena koje su pokrenute, nepovratno su izmijenjeni međunarodni sigurnosni, politički i ekonomski odnosi i institucije kakve poznajemo“, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora, a osvrnuo se i na posljedice rata u Ukrajini u vidu promjena u globalnoj ekonomiji i negativnog učinka na svjetsko gospodarstvo. Zaključno, predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković naveo je glavne strateške ciljeve koje je Hrvatska u 30 godina od međunarodnog priznanja realizirala, spomenuvši članstvo u Europskoj uniji i NATO-u te skorašnje članstvo u eurozoni, Schengenu i OECD-u. „Sva ta postignuća čine nas spremnijima da se uspješno nosimo i s najtežim izazovima“, rekao je.

Na ovogodišnjem Dubrovnik Forumu sudjeluju ministri vanjskih poslova država članica Europske unije, NATO-a i OECD-a, kao i ministri država Jugoistočne Europe (Ukrajine, Gruzije, Moldove) te  predstavnici brojnih nacionalnih i međunarodnih međunarodnih institucija.

Tijekom rasprave bit će govora o globalnoj krizi potaknutoj geopolitičkim, ekonomskim i informacijskim izazovima te ratom u Ukrajini, a poseban naglasak biti će stavljen na međunarodni poredak temeljen na pravilima, na opskrbu energentima i na sigurnost hrane.