Otvoren međunarodni znanstveni skup“ Jubileji Svetoga Vlaha-poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima“

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je otvaranju međunarodnog znanstvenog skupa „JUBILEJI  SVETOGA VLAHA – POTICAJ SUVREMENIM ZNANSTVENIM PROMIŠLJANJIMA“, koji se 21. i 22. listopada održava u Dvorani Ivana Pavla II u Dubrovniku.

Župan Dobroslavić obračajući se prisutnima istaknuo je poseban odnos, simbiozu Grada i sv. Vlaha : „Dubrovčani vjerujući u sv. Vlaha, ustraju u uvjerenju kako vjera nije samo stvar prošlosti, već vrednota današnjice i zalog za budućnost.“

„Iako smo svi odgovorni za razvoj grada i šire zajednice, dobro je da Dubrovnik stoji na čvrstoj i stabilnoj ruci sv. Vlaha!“- zaključio je župan Dobroslavić.

Skup se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i u organizaciji dubrovačke Biskupije i Grada Dubrovnika, a prožet je s dvije cjeline: fenomenom mučeništva, kako u prošlosti tako i danas, te interpretacijom dubrovačkog propisa iz 1416. godine o ograničenju prodaje robova i situacija u srednjem vijeku povezanih s trgovinom robljem.

Nazočnima su se obratili i biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Martin Lazar te predsjednik Organizacijskog odbora skupa akademik Nenad Vekarić. Skupu je nazočio i predsjednik Županijske skupštine Ivan Margaretić.