Otvorena Festa sv. Vlaha u Bruxellesu

U Bruxellesu je u nedjelju već tradicionalno, šestu godinu za redom, održana je svečana proslava otvaranja Feste svetog Vlaha u Bruxellesu. Organizatori proslave su Predstavnički ured Dubrovačko–neretvanske županije u suradnji s Maticom Hrvatska Bruxelles.
Po uzoru na jedinstvenu Festu sv. Vlaha u Gradu, ispred Katedrale Sv. Mihaela i Gudule pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku potpisan od strane ovogodišnjih festanjulki Paule Letunić i Iris Ljubičić. Proglas je uz festanjulke pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su djevojčice obučene u konavosku narodnu nošnju.
Kao i u Gradu Svetoga Vlaha, organizatori proslave prethodno su izradili i uputili proglas Feste kojeg su potpisali ovogodišnje festanjulke.
Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred blagoslova grla „grličanje“. Prethodno je pročitana Poruku štovateljima svetog Vlaha u domovini i inozemstvu dubrovačkog biskupa Mate Uzinića.
Po završetku ceremonije otvaranja uslijedila je tradicionalna večera od Kandelore u novo otvorenom hrvatskom restoranu u Bruxellesu. Na Večeri su prisustvovali brojni Dubrovčani i njihovi gosti, a na jelovniku su se našli tradicionalni dubrovački specijaliteti.
Na otvaranju ovogodišnje proslave Feste u Bruxellesu sudjelovao je i župan Nikola Dobroslavić.
Partneri ovogodišnje proslave Feste svetog Vlaha u Bruxellesu su predstavništvo Hrvatske gospodarske komore, predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji.