Otvoreni radovi u luci Metković

Otvoreni radovi u luci Metković u sklopu projekta Easyconnecting, financiranog iz IPA programa Jadranska prekograničnog suradnja.

Projekt  vodi Dubrovačko-neretvanska županija, a svrha mu je predložiti određena rješenja za poboljšanje teretnog prometa, prateće infrastrukture i usluga.

Projektom se žele implementirati nove Europske transportne politike i preporuke: fokusiranje na glavne teretno-prometne koridore, poticanje intermodalnosti i razvijanje logističkih centara; u njemu sudjeluje 15 partnera iz više mediteranskih zemalja.

Pripadajući budžet je 470 tisuća eura, od čega 400 tisuća eura financira Europska unija, a preostalih 70.000 Dubrovačko-neretvanska županija.

Do sada su, kao dio projektnih aktivnosti, izrađene tri studije na hrvatskom i engleskom jeziku koje se bave uskim grlima na prometnom pravcu, preporukama za poticanje intermodalnosti i analizom tijeka tereta preko luke Ploče. Preostalo je izraditi posebnu studiju koja propisuje metodologiju cost-benefit analiza u sektoru transportu.

Otvoreni radovi vrijedni su 200 tisuća eura, a njima će se obnoviti dio ulazne prometnice u luku, kolne vage i manipulativnog prostora oko silosa, zamjeniti sigurnosna ograda i ulazne rampe, te postaviti nova rasvjeta i video nadzor. Izvođač radova je tvrtka Trag d.o.o., odabrana temeljem javnog natječaja, a nadzor nad radovima obavit će tvrtka Trames d.o.o.

Sve projektne aktivnosti predstavila je zamjenica župana Marija Vučković, na konferencije za novinare koja se održala u Hotelu Narona u Metkoviću.