Peti forum poljskih i hrvatskih regija

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na otvaranju 5. foruma poljskih i hrvatskih regija.

Forum je svečano otvorio predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, a osim župana iz hrvatske i maršaleka poljskih vojvodstava na otvaranju skupa bili si predsjednik Senata Republike Poljske Stanislaw Karcewski, potpredsjednik Vlade  Božo Petrov te  ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Toulušić. Cilj ovog foruma je prenošenje iskustava poljskih regija koje su europski rekorderi u iskorištavanju sredstava iz europskih fondova.

Tom je prilikom župan Dobroslavić istaknuo važnost županija za razvoj, ali i za privalčenje sredstava iz europskih fondova, kao i za međunarodnu suradnju, naglasivši kako je HZŽ baš iz tih razloga osnovana 2003. godine.

-Nije sramota učiti od boljih, a Poljaci su u privlačenju sredstava iz fondova rekorderi u Europi i to baš njihove regije, koje su nositelji programa i projekata-zaključio je Dobroslavić.
Nakon otvaranja konferencije ministar Toulušić istaknuo je u izjavi novinarima kako smatra da sadašnji teritorijalni ustroj Hrvatske dobro funkcionira, no da bi mogao biti još efikasniji. Najavio je pilot program decentralizacije u kojem će sedam velikih gradova dobiti novac iz proračuna i to 245 000 eura da ih sami preraspodijele i ulože u njima bitne stvari.

-Sam sam bio župan dva mandata i svjestan sam da lokalni ljudi na terenu bolje znaju što treba njihovom kraju nego političari u Zagrebu. Smatram da kad je riječ o županijama nije problem u broju, nego u efikasnosti rada i sredstvima kojima raspolažu, kao i ovlastima-rekao je Tolušić.