PILOT PODRUČJE UVALE SLANO Nastavljaju se radionice u sklopu izrade plana prilagodbe klimatskim promjenama

Dubrovačko-neretvanska županija održala je treću radionicu za dionike u sklopu izrade Adaptacijskog plana u kojem su predložene mjere prilagodbe aktualnim klimatskim promjenama za pilot područje uvale Slano.

Tijekom radionice koja se održala u Slanome dionicima su predstavljeni ciljevi Adaptacijskog plana te strategije i mjere za ostvarivanje zadanih ciljeva. Sudionici su imali priliku aktivno sudjelovati u kreiranju nacrta za izradu plana prilagodbe pilot područja. Na radionici su predstavljeni i rezultati dosadašnjih istraživanja i znanja o utjecaju klimatskih promjena na turizam, poljoprivredu, ribarstvo i ekosustav.

Cilj projekta AdriaClim je unaprjeđenje postojećih sustava praćenja klimatskih promjena kroz poticanje razvoja strateških dokumenata i planova prilagodbe aktualnim promjenama. Vodeći partner je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku ‘Emilia Romagna’, a uz Dubrovačko-neretvansku županiju u projektu sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske: Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner. Partnerski konzorcij čini ukupno 19 partnera iz Hrvatske i Italije. Tehničku pomoć u provedbi projekta Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283,500.00 eura koje će se iskoristiti za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području. Plaže u uvali Slano su uređene energetski učinkovitom urbanom opremom radi podizanja svijesti lokalnog stanovništva o klimatskim promjenama.